Linkovi

Maturanti najčešće apliciraju na čak sedam sveučilišta


Amerikanci s fakultetskim obrazovanjem u tijeku svoje karijere zarade gotovo dvostruko više od onih koji imaju samo srednju stručnu spremu. Ova se informacija stavlja u vezu i s porastom zanimanja za upis na tradicionalno prestižna američka sveučilišta.

Prema podacima Nacionalnog centra za obrazovnu statistiku, u Sjedinjenim Državama postoji više od dvije tisuće i šest stotina sveučilišta i koledža sa četverogodišnjim programom. No, čak i s tako velikim izborom sve više srednjoškolaca se prijavljuje za upis na ona ultra-prestižnija sveučilišta, kojih je nekoliko.

U nadi da će steći prednost pri upisu, gimnazijalci poduzimaju razne korake kako bi poboljšali svoje izglede i zainteresirali neko od osam ekskluzivnih sveučilišta na sjeveroistoku Sjedinjenih Država poznatih kao Ivy League sveučilišta.

Sveučilište Yale, jedno iż te ekskluzivne skupine, primjerice, prima manje od devet posto od ukupnog broja koji se žele upisati. Jedan od razloga ovakvog trenda krije se u činjenici da Sjedinjene Države trenutno trenutno imaju više mladih na pragu studija nego ikada ranije u svojoj povijesti. Sharon Alston, direktorica za upise na Sveučilištu American u Washingtonu, objašnjava: "Činjenica je jednostavno da danas imamo više mladih u dobi za studij. To je odraz demografije. Uz to, u ovoj eri tehnologije, ne samo da imamo više studenata, nego se i više srednjoškolaca prijavljuje na veći broj fakulteta, jer je to postalo vrlo jednostavno."

Studenti danas mogu slati prijave za upis putem Interneta, umjesto da, kao do sada, ručno popunjavaju desetke formulara. Prije samo nekoliko godina, svaki se učenik prijavio u prosjeku na tri do pet fakulteta; danas, većina pošalje prijavnice na sedam sveučilišta, no nisu rijetki ni oni koji pošalju prijavnice i na dvadesetak visokoškolskih adresa.

Mnogi od njih počinju s pripremama za upis i do tri godine prije upisa, birajući određene predmete, uključujući se u adekvatne školske aktivnosti i učeći za prijemne ispite. U srednjoj školi Walt Whitman, u Bethesdi, kraj Washingtona, Fran Landau vodi savjetovalište za profesionalnu orijentaciju za učenike. Kako kaže, među svima koji su uključeni u proces prijava na fakultete primjetan je sve veći stres: " Primjećujem da su studenti sve više pod stresom i jako zabrinuti oko upisa, više nego ikada ranije. Mislim da osjećaju da je konkurencija za upis veća nego ranije. S druge strane, upisni uredi sveučilišta praktički su ‘zatrpani’ sve većim brojem prijava za upis studenata."

Takvo je stanje dovelo do povišenja upisnih standarda. Brian Kalish je jedan od sretnika koji se uspio upisati na željeni fakultet. Sada brucoš, on kaže kako se sav stres i brige isplate kada stigne pismo koje počinje sa 'Čestitamo ...'. "Kad sam dobio e-mail poruku tako sam vrisnuo od radosti da su moji roditelji dojurili u strahu da mi se nije nešto dogodilo. Uspio sam, primljen sam! – uzvikao sam. Nakon toga sam se srušio na krevet i gotovo se onesvijestio od olakšanja" - kaže Brian.

Pedagozi smatraju da bi se mladi trebali opustiti jer se kvalitetno obrazovanje nudi na mnogim fakultetima diljem Sjedinjenih Država, čiji se sustav visokoškolskog obrazovanja smatra najboljim u svijetu. Kažu također da je najvažnije da si studenti nađu fakultet na kojem će se osjećati ugodno i bez stresa. No, to je teško objasniti onima koji šalju prijave na dvadesetak fakulteta.

XS
SM
MD
LG