Linkovi

Pregovori EU i Hrvatske odvijat će se normalnim tempom


Rasprava o budućnosti Europe neće ugroziti hrvatske pregovore, dade se zaključiti temeljem široke rasprave u Europskom parlamentu. Hrvatska kao članica EU nije upitna, pregovori će ići normalnim tempom i bez zaustavljanja u Uniji, dileme o budućnosti Europe i sudbini ustavnog sporazuma također ne utječu na pregovarački proces a famozno pitanje apsorpcijske moći ne nalazi u malenoj Hrvatskoj nikakav problem.

Ovo su utisci s dvodnevnog skupa euro-zastupnika i njihovih kolega iz nacionalnih parlamenata 25 članica pojačanih za ovu priliku i gostima iz zastupničkih tijela pristupajućih i kandidatskih zemalja. S prvim naznakama što se razmišlja evidentno je da se budućnost Europe vidi različito, neki smatraju da je Ustav mrtav, čak i kada ga je na praznik Europe ratificirala još jedna članica , 16. po redu, Estonija, ali je odbačen od Nizozemske i Francuske. Neki EU projeciraju kao zajednicu država, drugi pak kao državnu zajednicu no većina govornika kao i trendovi upućuju da se nužno povezivanje Starog kotnineta sve više kreće u smjeru obrasca sjedinjenih europskih država.

Europa mora razriješiti mnogo nedoumica, kako sačuvati svoje socijalne modele u globaliziranom svijetu, kako raspoređivati proračun, dokle sežu njezine granice, koliko se integrira... Ovo su utisci koje su nakon dva intenzivna radna dana iznijeli novinarima predstavnici Sabora, Gordan Jandroković i Neven Mimica.

Vrijedno je spomena da su u ovu sve intenzivniju raspravu aktivno uključeni nacionalni parlamenti čime cijeli proces dobiva na dubini. Što se ustavnog sporazuma tiče dogodine će se njime više baviti Njemačka kao predsjedavajuća zemlja da bi se cijelo pitanje pravnih temelja zajednice i njezinog nesmetanog funkcioniranja u sastavu trideset plus članica razriješilo najkasnije do 2009. godine i izbora za Europski parlament. Do tada će i Hrvatska biti spremna za ulazak u Uniju, računa Neven Mimica. Budućnost proširenja će kao tema oduzeti manje vremena, računa se da će austrijsko Predsjedništvo na summitu u lipnju dati okvire da bi ih zaokružilo i dovelo u fazu usvajanja finsko predsjedništvo, do kraja ove godine.

XS
SM
MD
LG