Linkovi

U Ahmadinejadovom pismu Bushu ništa nova


Državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da iznenadno pismo koje je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad uputio predsjedniku Bushu ne odgovara ni na jedno pitanje koje izaziva američku bojazan. Rice je rekla za Associated Press da pismo ima 18 stranica te da se u njemu govori o povijesti, filozofiji i religiji.

Rice se, inače, sinoć sastala s drugim diplomatima iz zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti kako bi se razgovaralo o mogućem uvođenju sankcija protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa. Inače, Iran je pismo američkom predsjedniku uputio preko švicarske ambasade u Teheranu. Koliko je poznato, to je prvi kontakt između dvije zemlje na ovako visokoj razini od travnja 1980. godine kada su prekinute diplomatske veze zbog krize s američkim taocima u Teheranu.

Zamjenik izraelskog premijera Shimon Peres izjavio je da iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad – koji je rekao da Izrael treba zbrisati sa zemljovida – mora znati da Iran također može biti uništen. Perez je izjavio za agenciju Rteuters da će se Izrael braniti pod bilo kojim uvjetima. On je rekao da Iran nije samo prijetnja Izraelu već cijelom svijetu. Perez je, također, rekao da je iransko prkošenje međunarodnoj zajednici predstavlja izrugivanje svijetu te je pozvao Vijeće sigurnosti da poduzme određene korake ili će doći u pitanje njegova relevatnost.

XS
SM
MD
LG