Linkovi

Od 1987. na natjecanju 'Građani i Ustav' sudjelovalo 28 milijuna gimnazijalaca


Stručnjaci za američki Ustav susreli su se ovog tjedna u Washingtonu kako bi raspravljali o značaju tog 219 godina starog dokumenta. To ne bi bio neobičan događaj u američkom glavnom gradu - da stručnjaci o kojima govorimo nisu bili 18-godišnji učenici srednjih škola.

Više od 1200 učenika sudjelovalo je u ovogodišnjem finalu natjecanja poznatog pod nazivom Građani i Ustav. Ekipe učenika – koje su predstavljale 10 američkih srednjih škola – ispitivali su sveučilišni profesori prava i drugi pravni stručnjaci. Roditelji, učenici i prijatelji iz razreda sjedili su u publici u dvorani američkog Senata u kojoj se obično održavaju svjedočenja - gdje se ovo trodnevno natjecanje i odvijalo.

Koordinator ovog državnog natjecanja, Robert Leming, opisao ga je kao simulirano kongresno svjedočenje. "Ovo su iste one sobe za saslušanje gdje su se odvijala i saslušanja u slučaju Watergate, gdje je svjedočila Condolezza Rice ili gdje su se odvijala saslušanja o uraganu Katrina…Dakle, učenici se ponašaju kao stručnjaci svjedoci, a suci kao članovi Kongresa. Učenici osjećaju da je ovo povijesno mjesto i mnogi od njih su ponosni što imaju priliku biti ovdje i raspravljati o Ustavu" - kaže Robert Leming.

Više od 2 milijuna učenika diljem Sjedinjenih Država prošle se godine u školi prijavilo na poseban predmet o američkom Ustavu. Nakon toga sudjelovali su na školskim natjecanjima i onima na razini saveznih država, kako bi provjerili svoje znanje o Ustavu – njegovom povijesnom kontekstu, filozofiji koja je nadahnula ovaj dokument, te važnosti Ustava za suvremene pravne i društvene probleme.

18-ogodišnji David Streckert, član ekipe iz savezne države Oregon, kaže kako su najteža pitanja na ovom natjecanju upravo iz primjene Ustava na probleme suvremenog svijeta: "Morali smo odgovarati na neka vrlo kontroverzna pitanja. Primjerice: Tko odlučuje o pravima manjina? Tko ima zadnju riječ za pitanja istospolnih brakova, lokalna ili federalna vlada? Moja grupa je odgovorila kako neke savezne države, poput Oregona, mogu biti spremne za uvođenje istospolnih brakova, no savezna država poput Arkansasa možda i nije. Dakle, oko ovakvih pitanja nam ne treba odluka federalne vlade, savezne države mogu odlučivati za sebe."

Jedan od sudaca na natjecanju, profesor prava na Sveučilištu Indiane Matthew Gutwin vrlo je zadovoljan s razinom znanja koju su učenici pokazali: "Fantastično je vidjeti mlade ljude kako ulažu energiju u nešto drugo osim bejzbola, nogometa ili glazbe – kako se oduševljavaju idealima američke demokracije. To nam daje vjeru kako je budućnost zemlje u dobrim rukama."

U ovom je natjecanju, od njegova početka 1987. godine, sudjelovalo 28 milijuna mladih ljudi. Program financira američki Kongres kako bi, prema riječima koordinatora ovog programa, potaknuo razvoj znanja o Ustavu , kao i građansku svijest općenito.

Ove godine pobijedile su ekipe učenika iz škola u New Jerseyu, Kaliforniji i Coloradu. No bez obzira tko završi na prva tri mjesta – koordinatori ovog programa naglašavaju kako svi sudionici državnog natjecanja stječu jedinstveno iskustvo. Prvo, sudjeluju u intelektualno poticajnom natjecanju, a drugo, osjećaju ponos dok raspravljaju o ozbiljnim pravnim i društvenim pitanjima, u povijesnom okruženju američkog glavnog grada.

XS
SM
MD
LG