Linkovi

Američke veze sa srednjo-azijskim zemljama dobivaju na strateškoj važnosti


Dok se u Iraku i Afganistanu nastavljaju vojne operacije, američke veze sa srednjo-azijskim zemljama dobivaju na strateškoj važnosti.

Središnja Azija nalazi se na strateškom raskrižju, okružena Rusijom, Kinom, Afganistanom i Iranom. Elizabeth Dugan iz konzervativnog Međunarodnog republikanskog instituta pojašnjava zašto su Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan, Tadžikistan i Turkmenistan važni za američke operacije u regiji. "Blizina Srednje Azije Iraku, Iranu i Afganistanu ukazuje na stratešku važnost tog područja za Sjedinjene Države. Među drugim izazovima, zbog osiromašenih društava ta regija ima potencijal za radikalne islamiste".

Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost zbog prijetnje islamskog ekstremizma u ovom pretežito sekularnom muslimanskom području. Američka vlada vjeruje da su al-Qaida i druge terorističke skupine prisutne u Središnjoj Aziji te da predstavljaju potencijalnu prijetnju. Washington upozorava svoje državljane u toj regiji da budu na oprezu te drži da bi američki interesi mogli biti potencijalna meta terorista.

U međuvremenu, pomoćnik državne tajnice za Južnu i Srednju Aziju, Richard Boucher, izjavio je pred jednim kongresnim odborom da Sjedinjene Države imaju tri skupine interesa u regiji. "Općenita stabilnost, prema našem viđenju, zahtjeva proces demokratskih promjena, ekonomski razvitak i prosperitet. Odlučni smo ulagati uravnotežene napore u sva tri navedena cilja".

Na polju sigurnosti, Srednja Azija je važna za američke operacije u Afganistanu, poglavito za prelete i punjenje zrakoplova gorivom u zraku. U slučaju Kirgistana, važna je i za korištenje postojećih vojnih baza. Sjedinjene Države, surađuju s vladama u regiji kako bi zaustavili trgovinu oružjem, drogama i ljudima. Boucher dodaje da Sjedinjene Države pokušavaju potaknuti ekonomsku vitalnost regije promičući regionalnu suradnju i strane investicije.

Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva Sjedinjenih Država je da financiraju proširenje afganistanskog elektrosustava te da ga povežu s energetskim izvorima u Srednjoj Aziji. "To je dobitna kombinacija za sve. Afganistan bi dobio energiju i bio glavni izvor prihoda za zemlje poput Tadžikistana i Kirgistana. Nadamo se da ćemo vremenom proširiti sustav na sjever, u Kazahstan, a potom na jug u Pakistan i Indiju. Dakle, povezivanje elektrosustava povezujemo i regiju".

U ovoj godini Sjedinjene Države će uložiti oko 170 milijuna dolara u pomoć središnjoj Aziji, usmjeravajući svoje napore na izgradnju građanskog društva te poticanje ekonomskih i demokratskih reformi i institucija. No promatrači za ljudska prava kažu da ti napori tek trebaju dati značajniji rezultat. Paula Scriefer iz Freedom House-a kaže da je Kirgistan jedina srednjoazijska zemlja koja je proširila slobode i to minimalno.

Pomoćnik državne tajnice za to područje, Richard Boucher, kaže da su ciljevi američke politike u Srednjoj Aziji ambiciozni, ali da se ne može dopustiti da oni propadnu. Kako kaže, američka podrška ovoj regiji ključni je sastojak za stabilnost Afganistana kao i američke sigurnosti.

XS
SM
MD
LG