Linkovi

Smith: 'Katolici u Bosni i Hercegovini su diskriminirani'


Posljednjeg dana boravka u Washingtonu Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, razgovarao je s kongresnikom Chrstopherom Smithom, dopredsjednikom Odbora za medjunarodne odnose u Zastupničkom domu te predsjednikom Odbora za ljudska prava. Nakon tog sastanka, s kongresnikom Smithom razgovarao je Ivica Puljić:

Kongresnik Christopher Smith, republikanac iz savezne države New Jersey, godinama je već vrlo aktivan na zaštiti ljudskih prava na europskom jugoistoku. On je još 5. rujna 1991.godine boravio u Vukovaru, a o situaciji u tom gradu pisao je i tadašnjem američkom predsjedniku Georgu Bushu starijem. Angažiran je i u bosanskohercegovačkom pitanju te je pokretač kongresne rezolucije o Srebrenici, usvojene povodom 10. godišnjice masakra u tom gradu. Tijekom susreta s kardinalom Vinkom Puljićem, kako kaže, upoznat je s položajem katolika u Bosni i Hercegovini:

Christopher Smith: 'U Bosni i Hercegovini je došlo do diskriminacije katolika, ja sam katolik i smatram da je to vrlo uvredljivo nakon što smo tako mnogo učinili na obnovi i stvaranju uvjeta da se ljudi vrate kućama. Katolici ne dobivaju potrebnu pomoć, izloženi su diskriminaciji, a - nakon susreta s kardinalom Puljićem - ovo pitanje postaje prioritetno za Kongres, kada govorimo o BiH. Ja ću kontaktirati moje prijatelje u BiH, uključujući i Republiku Srpsku, da se ova diskriminacija prema katolicima obustavi.'

Kongresnik Smith je govorio i o tome kako ga je kardinal Puljić izvijestio da je u BiH vrlo teško dobiti dozvolu za otvaranje neke katoličke crkve, navodeći da se moralo čekati osam godina da bi se dobila dokumentacija za otvaranje jedne bogomolje.

Christopher Smith: 'To nije slučaj s džamijama i samo 4-5 dana nakon što se dozvola zatraži ona se za džamiju i dobije. To nije prihvatljivo ako gledamo na medjunarodne standarde. Zato namjeravam pokrenuti nekoliko saslušanja u Kongresu o tome što se u Bosni dogodilo nakon Daytona, što je sa snom o pluralističkom društvu? Ako od toga nema ništa onda Sjedinjene Države trebaju izvršiti snažni pritisak, uključujući i našu ekonomsku pomoć za BiH, kako bi se to ostvarilo. Ja smatram da bi muslimani trebali živjeti u slobodi, da otvaraju džamije kada god to mogu i žele, ali isto tako da mora postojati i reciprocitet, odnosno da i katolici također zaslužuju ova temeljna prava. I ne samo da stoji na papiru, nego da se i primjenjuje.'

Jedna od tema u razgovoru s kongresnikom Smithom bile su i ustavne promjene u BiH. Gospodin Smith smatra da se Daytonski sporazum, odnosno ustav mora revidirati za dobrobit svih građana BiH.

Christopher Smith: 'Mislim da su ustavne promjene potrebne i da to treba učiniti vrlo odlučno, a ako ne poduzme neka akcija to znači da će izvorni Daytonski ustav ostati na snazi, a to nije dobro za sve ljude, i za katolike i za ostale.'

I na kraju pari riječi o neizručenju Ratka Mladića haškom tribunalu:» Još od Vukovara, gdje sam osobno vidio grozna ubijanja, ja pokušavam ukazati na prijeku potrebu uhićenja ratnih zločinaca, a Ratko Mladić je jedan od onih koji su optuženi za najteže zločine. Američka politika je tu vrlo jasna – dok se zločinci ne uhite nema ni suradnja s nama - kazao je za Glas Amerike kongresnik Christopher Smith.

XS
SM
MD
LG