Linkovi

DiCarlo: 'Neizglasavanjem ustavnih promjena propuštena je dobra prilika'


Prošli tjedan parlament Bosne i Hercegovine odbio je izglasati amandmane koji bi promijenili postojeći ustav i centralnoj vlasti dali veće ovlasti. Trenutni neuspjeh ustavnopravnih promjena za Glas Amerike komentira Rosemary DiCarlo, pomoćnica zamjenika državne tajnice koja u State Departmentu radi na pitanjima središnje i južne Europe.

'Građani Bosne i Hercegovine trebali bi ozbiljno sagledati što sve njihova zemlja treba učiniti kako bi postala dio Europe, i to ne u nekom dugoročnom roku, već u skorije vrijeme' – rekla je u intervju za Glas Amerike Rosemary DiCarlo. Ona smatra da je neizglasavanjem ustavnih promjena 'propuštena dobra prilika'.

"Žao nam je što su članovi parlamenta koji su glasali protiv tih promjena za nekoliko mjeseci zaustavili napredovanje prema Europi. Međutim, debata o ovom pitanju se nastavlja. Jer činjenica je da većina građana želi promjene, a želi ih i većina političara" - rekla je Rosemary DiCarlo koja je govorila za Glas Amerike dan nakon što se susrela s kardinalom Vinkom Puljićem, čelnikom katoličke crkve u Bosni i Hercegovini.

Jedna od tema njihova susreta bila je američka podrška povratku izbjeglica i raseljenih osoba. "Jasno sam potvrdila podršku vlade Sjedinjenih Država povratku izbjeglica. Poslali smo veliku pomoć u tu svrhu, a to ćemo činiti i u buduće. Svi građani Bosne i Hercegovine imaju pravo vratiti se kući, bez obzira na nacionalnost, i bez obzira je li riječ o izbjeglicama ili raseljenim osobama" - rekla je gospođa DiCarlo.

Visoka dužnosnica Državnog tajništva je kardinalu Puljiću prenijela 'duboku razočaranost' Washingtona zbog činjenice da parlament Bosne i Hercegovine nije usvojio amandmane koji bi doveli do ustavnih promjena. 'Smatramo da su te promjene od temeljne važnosti, na putu Bosne i Hercegovine k Europskoj uniji i NATO savezu' - rekla je Rosemary DiCarlo i dodala:

"Iako smo razočarani što amandmani nisu izglasani, u isto smo vrijeme i ohrabreni činjenicom što velik broj građana podržava promjene. Oni su svjesni da treba učiniti više kako bi se ojačala država, kako bi se racionalizirala njezina struktura. Također smo ohrabreni činjenicom što većina građana podržava članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu."

Rosemary DiCarlo kaže da je rekla kardinalu Puljiću da Washington želi da članstvo Bosne i Hercegovine u te dvije integracije podrže ljudi svih nacionalnosti, uključujući i bosanskohercegovačke Hrvate. 'Naše je mišljenje da je prijedlog reformi bio koristan za sve građane. Zbog toga sam ga i pozvala da bude otvoren i da i on podrži ove promjene' – rekla je visoka dužnosnica Državnog tajništva.

Kardinal Vinko Puljić istupao je posljednjih tjedana protiv prijedloga ustavnih amandmana, koje je podržala međunarodna zajednica. Nedavno je to učinio i u programu Glasa Amerike na hrvatskom jeziku. Upitali smo Rosemary DiCarlo što misli o takvom angažmanu jedne crkvene ličnosti.

"U pravilu, u Sjedinjenim Državama mi ta pitanja dijelimo. Od crkvi i drugih vjerskih ustanova očekujemo da će promicati pomirenje i duhovni život" - rekla je Rosemary DiCarlo.

XS
SM
MD
LG