Linkovi

Kako crnci reagiraju na prosvjede hispanika?


Tijekom prosvjeda u ponedjeljak, brojni hispanički imigranti usporedili su svoju borbu s borbom američkih crnaca za građanska prava. Neki crnački čelnici, uključujući Jessea Jacksona, pozdravili su hispaničke prosvjede kao prirodni razvitak njihovog pokreta iz 1960-tih godina.

Međutim, kako piše New York Times, unatoč nekim simpatijama za ilegalne imigrante brojni crnački profesionalci, akademici i radnici osjećaju sve veću nelagodu. Neke crnce, štoviše, smeta uspoređivanje onoga kroz što prolaze imigranti s onim kroz što su morali prolaziti američki crnci. Druge, pak, brine što će se dogoditi sa slabije plaćenim crncima koji se ponekad nadmeću s hispanicima za radna mjesta. Kod crnaca postoji i bojazan da će nedovršeni posao pokreta za građanska prava biti gurnut u stranu dok Amerika usmjerava svoju pozornost prema ilegalnoj imigraciji, navodi New York Times.

Detroit, imamo problem, naslov je teksta u Christian Science Monitoru u kojem se navodi da strani proizvođači automobila i dalje nastavljaju povećavati udio na tržištu dok visoke cijene benzina usporavaju prodaju velikih američkih terenaca i kamiona. Analitičari kažu da se američki proizvođači automobila, General Motors, Ford i Chrysler, nalaze pred velikim izazovima. Christian Science Monitor navodi da sve tri navedene kompanije imaju niz novih modela. General Motors i dalje se najviše oslanja na velike kamione, a da na povišene cijene benzina odgovara time da velik broj novih modela može rabiti i etanol kao gorivo umjesto benzina.

Ford izaziva najveću bojazan analitičara jer, kako kažu, i u sljedećih nekoliko godina imat će probleme s kvalitetom svojih automobila. Chrysler je najmanji od velike američke trojke no i trenutno financijski najzdraviji. Chrysler, koji je sada jedinica DaimlerChryslera izbacio je također nove modele, a najveće nade, kako se čini, polaže u sektor manjih terenaca, piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG