Linkovi

Moussaoui osuđen na doživotni zatvor


Savezna porota u Virginiji odlučila je da nad Zacariasom Moussaouijem, jedinom osobom okrivljenom u vezi s terorističkim napadima na Sjedinjene Države 2001. godine, ne bude izvršena smrtna kazna.

Nakon 40 sati rasprave tijekom dva tjedna porota je odlučila da Moussaoui treba biti kažnjen doživotnim zatvorom bez mogućnosti pomilovanja. Nakon što je presuda pročitana Moussaoui je tijekom izvođenja iz sudnice uzviknuo: «Ameriko, izgubila si. Ja sam pobjedio». Moussaoui je 37-godišnji francuski državljanin marokanskog podrijetla, a uhićen je nekoliko tjedana prije napada od 11. rujna 2001. godine.

Komentirajući presudu predsjednik Bush je u posebnoj izjavi rekao da donošenje presude predstavlja kraj slučaja za Zacariasa Moussaouija, ali ne i kraj borbe protiv terorizma. Obitelji žrtava imale su različite reakcije. Neki su rekli da Moussaoui zaslužuje da istrune u zatvoru dok su drugi rekli da se radi o zlom čovjeku koji zaslužuje da umre. Rosemary Dillard izgubila je supruga u otetom zrakoplovu koji se 11. rujna 2001. godine zabio u Pentagon.

"Ovakva presuda neće zadovoljiti neke obitelji. No ona pokazuje svijetu da nećemo biti popustljivi prema teroristima koji dođu u našu zemlju. On će biti zatvoren, neće biti pušten i to nam svima mora predstavljati zadovoljstvo. On je zao čovjek, ali mi imamo pravedno društvo", kazala je Rosemary Dillard.

Odvjetnik koji je zastupao Moussaouia izrazilo je oduševljenje presudom te je rekao da će pokrenuti korake kako bi njegov klijent napustio Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG