Linkovi

U Herndonu, u Virginiji, odgovor američkih birača na latino-američke prosvjede?


Svega dan nakon masovnih prosvjeda pretežito latino-amerikanaca koji su tražili veća prava za ilegalne imigrante, glasači u Herndonu, u saveznoj državi Virginiji, glasovali su protiv gradonačelnika i onih članova gradskog vijeća koji su prošle godine podržali otvaranje posebnog centra za ilegalne useljenike-nadničare koji čekaju na posao.

Glasovanje u okrugu Fairfax, kako smatra Washington Post, prometnulo se u mini referendum oko turbulentnog pitanja koje mori Sjedinjene Države – ilegalne imigracije. Građani su od nove vlasti u gradu odmah zatražili da provedu značajne promjene u centru za ilegalne imigrante nadničare. Neki žele zabraniti financiranje centra sredstvima poreznih obveznika ili pak ograničiti usluge centra za legalne imigrante. Drugi, pak, žele da objekt bude premješten na jednu industrijsku lokaciju, dalje od stambenog područja gdje se trenutno nalazi, javlja Washington Post.

Nakon nedavnih izbora u Europi Christian Science Monitor primjećuje da su i Europljani sve više podjednako podijeljeni u svojim političkim stavovima. Talijanski premijer Silvio Berlusconi jučer je podnio ostavku, dva tjedna nakon izbora koje je tijesno osvojio njegov izazivač Romano Prodi. Prošle jeseni i u Njemačkoj nije bilo uvjerljivog pobjednika, a opred predsjedničke izbore u Francuskoj, koji će se održati slijedeće godine, glavni kandidati su gotovo potpuno izjednačeni, piše Christian Science Monitor. «Može se reći da postoji kriza demokratskog modela» smatra analitičar Dominique Moisi iz francuske organizacije Institut za vanjsku politiku.

«Ljudi imaju iluzije o politici, razočarani su neovisno o vladi koju dobiju i, općenito, su razočarani u demokarciju», smatra Moisi. Bivši savjetnik za vanjsku politiku britanskog premijera Tonya Blaira vjeruje da Europljani žele promjene, ali ih se boje. «Oni uviđaju da je status quo neodrživ, ali se boje da će im one naškoditi», kaže Mark Leonard.

XS
SM
MD
LG