Linkovi

Medijska situacija na Balkanu bolja, ali još uvijek labilna


Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Tim povodom organizacija Izvjestitelji bez granica pozvala je vlade diljem svijeta da ne dopuste da nasilje protiv novinara prođe nekažnjeno. U svom novom izvješću Izvjestitelji bez granica upozoravaju da novinarstvo postaje sve opasnije zanimanje.

Nevladina organizacija Izvjestitelji bez granica izvjestila je da je 2005. godina bila najsmrtonosnija za novinare u proteklih deset godina. Od 63 medijska djelatnika koji su izgubili život tijekom obavljanja posla njih 27 je poginulo u Iraku, kaže Lucie Morrillon iz organizacije Izvjestitelji bez granica.

"Ovo je definitivno najsmrtonosniji sukob za novinare od II svjetskog rata. Smrtonosniji je čak od 20 godina Vijetnamskog rata."

Pa ipak Morillon ističe da većina novinara koji su izgubili živote u 2005. godini nisu ratni izvjestitelji no novinari-istražitelji. Lucie Morillon kaže da represivne vlade puštaju da napadi na medije prođu nekažnjeno.

"U"većini slučajeva napadači nisu kažnjeni. Oko 95 posto slučajeva ubojstava novinara ne biva riješeno ili makar ne na odgovarajući način."
Sloboda medija u Europi u protekloj godini bila je različita. U novim zemljama članicama Europske unije se značajno popravila no pogoršala se u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Od 12 nebaltičkih bivši sovjetskih republika sloboda medija popravila se jedino u Ukrajini i Gruziji, kaže Lucie Morrillon iz organizacije Izvjestitelji bez granica.

"Te su vlade poduzele vrlo konkretne korake kako bi ugušile bilo koje drugačije glasove koji su doveli do pobuna u Gruziji, Ukrajini i Kirgistanu."

Ona dodaje da se situacija pogoršala u Rusiji gdje se novinare često naziva «stranim agentima». Na Balkanu, prema izvješću Izvjestitelja bez granica, i u 2005. godini bilježi se labilnost.

"Sloboda izražavanja na Balkanu bolja je nego što je bila prije nekoliko godina, u doba rata. Međutim, još uvijek smo zabrinuti situacijom koja još nije onakva kakva bi trebala biti."

Najimpresivniji napredak ostvarile su zemlje koje su se priključile Europskoj uniji 2004. godine. Prema riječima Lucie Morrillon, to pokazuje da gdje postoji politička volja, sloboda medija može napredovati. U novom izvješću Reporteri bez granica pozivaju vlade da pokažu svoju predanost slobodi medija kažnjavanjem odgovornih za nasilje prema novinarima.

U toj organizaciji dodaju da su napadi na slobodu govora rjeđi ako počinitelji znaju da će biti otkriveni i kažnjeni. Inače, Svjetski dan slobode medija uspostavila je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine.

XS
SM
MD
LG