Linkovi

Sve popularnija rastava braka preko interneta


Amerikanci rabe Internet za različite potrebe. Naručivanje namirnica iz trgovine, plaćanje računa, rezervacije za putovanja, kupovanje kino ulaznica, samo su neke od stvari koje Amerikanci obavljaju od ku'e bez da i podignu telefonsku slušalicu. Sada je postalo moguće preko Interneta obaviti i rastavu braka.

Stacy Kiss i njen bivši muž nisu se tijekom sedam godina dugog braka slagali gotovo oko ničega. No po pitanju razvoda bili su jednoglasni - treba ga obaviti putem Interneta. Stacy kaže da je postupak bio vrlo jednostavan: "Odgovoritena niz pitanja, često samo s da ili ne, ponekad s jednim od više ponuđenih odgovora. Priloženi su također podaci o prijašnjim sudskim odlukama tako da točno znate u što se upuštate s određenim odgovorom".

Stacy i njen suprug su trebali provesti nekoliko sati za kompjutorom da bi pripremili dokumentaciju za razvod. Nakon toga sve što im je ostalo za učiniti bilo je isprintati dokumente i poslati ih nadležnom sudu. Razvod preko Interneta koštao ih je znatno manje od onoga koliko bi platili da su koristili usluge odvjetnika.

Razvoda putem interneta sve je popularniji. Dvije Internet stranice koje ga nude 'completecase com' i 'legalzoo com' naplaćujuga oko 20 dolara, što je daleko manje od 1500 dolara - koliko je prosječna cijena tradicionalnog razvoda.

Randy Finney, osnivač Internet firme completecase com. kaže: "Ljudi me stalno zovu i kažu da si ne mogu priuštiti odvjetnika. Trebaju pravni savjet, no on im je financijski nedostupan."

Pri internetskom razvodu, supružnici moraju postići dogovor oko svih detalja svoje rastave, uključujući podjelu imovine, skrbništva nad djecom i prava na posjete. Suglasnost mora biti apsolutno po svakom pitanju, što je pomalo paradoksalno obzirom da su razmimoilaženja oko mnogi stvari obično razlog zašto se parovi i odlučuju za razvod.

XS
SM
MD
LG