Linkovi

Novinari bez granica: '2005. je bila najsmrtonosnija godina za novinare u proteklom desetljeću'


Organizacija koja se bori za slobodu medija, Novinari bez granica, objavila je u svom godišnjem izvješću da je 2005. godina bila najsmrtonosnija godina za novinare u proteklom desetljeću.

Prema godišnjem priopćenju ove organizacije, tijekom 2005, širom svijeta je ubijeno 63 novinara i pet njihovih pomoćnika. 120 novinara je u zatvoru, isključivo zbog toga što su obavljali svoj posao.

Izvješće je objavljeno uoči Svjetskog dana slobode tiska.

Irak se navodi kao zemlja u kojoj je 2005. stradalo najviše novinara. Novinari bez granica navode da su Kina i Kuba zemlje s najviše novinara u zatvoru.

Ova organizacija spominje kao prijetnju slobodi medija i subpoene koje su izdane američkim novinarima, od koji se tražilo da vlastima predaju svoje bilješke i identitet izvora u Europi i Sjedinjenim Državama.

Organizacija Novinari bez granica priopćila je da su Kina i neke druge zemlje u Aziji 'najteži neprijatelji slobode Interneta', zbog toga jer su hapsile novinare i cenzurirale sadržaj web stranica.

Ova organizacija sa sjedištem u Parizu objavila je izvješće pod nazivom 'Neprijatelji Interneta', u kojem je polovica pobrojanih zemalja iz Azije. U priopćenju se kaže da Kina koristi tehnički najsloženije metode kako bi blokirala širenje informacija na Internetu.

Među drugim zemljama koje se navode u ovom izvješću nalaze se Vijetnam, Burma i Sjeverna Koreja.

XS
SM
MD
LG