Linkovi

U Washingtonu možda spomenik žrtvama komunizma


Na impozantnom popisu spomenika u Washingtonu uskoro će se možda naći još jedan. Prikuplja se novac za podizanje spomenika žrtvama komunizma.

Jedna privatna zaklada ulaže napore kako bi u Washingtonu bio podignut spomenik žrtvama komunizma, kojih je – kako se procjenjuje - diljem svijeta bilo oko sto milijuna. Predsjednik Zaklade za gradnju spomenika žrtvama komunizma, Lee Edwards, o tome kaže:

"Bit će to replika kipa Demokracije, koji su 1989. godine na pekinškom trgu Tiananmen podigli kineski studenti, borci za demokraciju. Želimo izgraditi 3 metra visoku, brončanu repliku tog spomenika."

Kip Demokracije u Pekingu bio je inspiriran američkim Kipom slobode - koji simbolizira želju svih ljudi da budu slobodni i da ostvare svoje težnje za uspjehom u životu. Spomenik žrtvama komunizma u Washingtonu izgradit će kalifornijski kipar Thomas Marsh. Bit će to središnja znamenitost na budućem Memorijalnom trgu glavnog grada Sjedinjenih Država.

Lee Edwards – čelnik zaklade koja postavlja spomenik - kaže kako su najveći pristalice ovog projekta bili pojedinci, američki građani podrijetlom iz bivših komunističkih država. Osim tri baltičke države i Vijetnama, druge vlade iz bivših komunističkih država nisu izrazile zanimanje da sudjeluju u projektu - dodaje Lee Edwards.

"Dosad smo primili samo neizravnu potporu iz država bivšeg Sovjetskog Saveza. Veliku potporu pružili su nam Amerikanci ukrajinskog porijekla, te pojedini građani ruskog porijekla, no nikakvu potporu još uvijek nismo primili iz Bjelorusije, ili bilo koje države središnje Azije, a niti iz Rusije."

Lee Edwards, koji na ovom projektu radi bez ikakve naknade, kaže kako je za privatnu zaklade poput njegove 'nevjerojatno teško' podići spomenik u glavnom gradu, koji je već krcat spomenicima:

"Na ovom projektu radimo već deset godina i često nas pitaju zašto to traje toliko dugo. Činjenica je da je potrebno u prosjeku 14 godina kako bi se u Washingtonu podigao spomenik."

Lokacija za spomenik odobrena je prošle godine. Nalazit će se 5 minuta hoda od Capitol Hilla, u susjedstvu Kongresa Sjedinjenih Država. Capitol Hill je jedna od glavnih turističkih atrakcija Washingtona. Otkrivanje Spomenika žrtvama komunizma planirano je za lipanj 2007. godine. Lee Edwards kaže kako se taj datum poklapa s jednom povijesnom obljetnicom:

"Prije gotovo 20 godina, 12. lipnja 1987., predsjednik Ronald Reagan je na Brandenburškim vratima – neposredno uz Berlinski zid - održao poznati govor u kojem je pozvao Mihaila Gorbačova da ukloni tu konstrukciju."

Počasni predsjednik Zaklade za žrtve komunizma je predsjednik Sjedinjenih Država George Bush. Bivši predsjednik Bill Clinton je svojedobno potpisao dokument o njezinom osnivanju. Lee Edwards kaže kako će na svečano otkrivanje spomenika biti pozvana oba predsjednika. Zaklada za žrtve komunizma ima i druge ambiciozne planove. U 2005. godini je započela rad na onome što gospodin Edwards naziva 'prvi virtualni muzej komunizma u svijetu'.

Posjetitelji će se putem Interneta moći povezati s mrežom muzeja i institucija diljem svijeta, koje se bave poviješću i naslijeđem komunizma. Lee Edwards očekuje kako će ovaj projekt zaživjeti 2008.godine. Dugoročni planovi uključuju i izgradnju Muzeja žrtvava komunizma. On će također biti u Washingtonu i zamišljen je kao arhiv, knjižnica i izložbeni prostor posvećen zemljama koje su bile, ili još uvijek jesu, pod komunističkim režimom.

XS
SM
MD
LG