Linkovi

Demokrati kritiziraju Bushovu administraciju zbog Iraka


Demokrati u Kongresu Sjedinjenih Država intenziviraju kritike Bushove administracije zbog načina na koji se nosi s ratom u Iraku. Njihovi komentari došli su na treću godišnjicu govora koji je predsjednik Bush održao na nosaču zrakoplova Abraham Lincoln kada je proglasio okončanje glavnine borbenih operacija, šest tjedana nakon početka invazije na Irak.

Predsjednik Bush održao je govor na nosaču zrakoplova Abraham Lincoln pod transparentom «misija ispunjena». Oporbeni demokrati često se prisjećaju tog trenutka kad kritiziraju politiku američke administracije u Iraku. Treća godišnjica predsjednikovog govora bila je prilika da ponove svoje kritike. Senator Hary Reid čelnik je demokrata u Senatu.

"Prizor predsjednika Busha kako stoji pod transparentom «misija ispunjena» urezala se u sjećanje Amerikanaca kao metafora Bijele kuće, njenog pogrešne i opasne nesposobnosti. Taj prizor pokazuje samo proglašenog ratnog predsjednika koji nije spreman za rat ili teške probleme osiguravanja mira, probleme koje je predsjednikov ministar obrane jednostavno ignorirao ili nije razumio nakon invazije Iraka."

Senator Ted Kennedy, demokrat iz Massachusettsa, kaže da je predsjednik, kao vrhovni zapovjednik, pravio pogreške na svakom koraku misije u Iraku.

"On je raspustio iračku vojsku čije je oružje bilo netaknuto, zatim je čekao godinu dana, a onda počeo obučavati snage sigurnosti. On nije predvidio pobunu koja se poput raka širi Irakom, a kasnije je bilo prekasno."

Demokrati primjećuju da je 2,400 Amerikanaca poginulo u ratu, da su deseci tisuća ranjeni, te da su stotine milijardi dolara utrošene na misiju koja nije bila ispunjena kad je predsjednik održao svoj govor, a nije niti sada. S padom podrške Amerikanaca za način na koji predsjednik Bush vodi rat u Iraku demokrati se nadaju da će ostvariti dobre rezultate na kongresnim izborima u studenome.

U Bijeloj kući, glasnogovornik Scott McClellan, optužio je demokrate da pokušavaju odvratiti pozornost od, kako je rekao, stvarnog napretka u Iraku.

"Tri puta su se održali izbori. Na posljednjima, više od 12 milijuna Iračana glasovalo je za demokratski izabranu vladu koja se temelji na ustavu koji su oni odobrili. Sada imate vladu nacionalnog jedinstva koja uživa podršku Iračana. Ta vlada radi na sastavljanju vlade i unaprjeđivanju političkog procesa."

McClellan je također odgovorio na prijedlog vodećeg demokrata u senatskom Odboru za vanjsku politiku, senatora Josepha Bidena, koji smatra da Irak treba podijeliti u tri autonomne regije – šiitsku, sunitsku i kurdsku – sa središnjom vladom u Bagdadu. McClellan je odbacio takvu ideju.

"Podijeljena vlada s regionalnim snagama sigurnosti i slabom središnjom vladom nešto je što niti jedan irački čelnik nije predložio i nešto što Iračani ne bi podržali."

Predsjednik je ranije u jednom govoru rekao kako je važno da ujedinjeni Irak predstavlja sve iračke narode.

XS
SM
MD
LG