Linkovi

Pred današnji bojkot podjele među imigrantskim aktivistima


Naslovnicama američkih dnevnika dominiraju tekstovi o današnjem velikom ekonomskom bojkotu imigranata koji će se održati diljem zemlje pod sloganom «Dan bez imigranata». U Los Angelesu se, na primjer, očekuje veliki skup na kojem će sudjelovati pola milijuna ljudi, a neke velike tvrtke, koje se dosta oslanjaju na rad imigranata, najavile su da danas neće poslovati.

Kako piše Washington Post, u području glavnog američkog grada u bojkotu će sudjelovati tisuće imigranata no neke useljeničke organizacije izražavaju bojazan da su neki drugi aktivisti preuzeli kontrolu nad pokretom za reformu imigracijskog sustava kako bi promovirali druge političke ciljeve. Neslaganje, dakle, nije oko bojkota i valjanosti tog sredstva u borbi za prava imigranata već oko vremena održavanja. Kongres se nedavno vratio sa stanke, a niz anketa pokazuje da većina Amerikanaca smatra kako je potrebno dopustiti ilegalnim imigrantima neki oblik podnošenja zahtjeva za državljanstvo. Lokalni aktivisti stoga vjeruju da bi najprije trebalo vidjeti kako će Kongres reagirati na ovakvo raspoloženje američke javnosti.

Za neke lokalne čelnike hispaničke zajednice bojazan izaziva i činjenica da je u promoviranju bojkota aktivnu ulogu preuzela anti-ratna organizacija ANSWER. Ta se skupina sa sjedištem u Los Angelesu opetovano protivila politici Bushove administracije i lokalni hispanički čelnici vjeruju da to može otežati njihovo pridobijanje saveznika za imigracijsku reformu na Capitol Hillu.

Nakon šest godina Dow Jones se vratio – piše Christian Science Monitor primjećujući da je taj pokazatelj vrijednosti dionica na burzi u New Yorku došao blizu rekordne vrijednosti iz 2000-te godine od 11,723 boda. Iza tog jačanja Dow Jonesa, piše Monitor, stoji solidni ekonomski rast koji prema posljednjim podacima iznosi 4,8 posto. Dnevnik iz Bostona navodi kako se neki o najbrže rastućih pogonskih motora američke ekonomije najmanje kompanije u zemlji čije su dionice u proteklih pet godina imale rast i od 20 posto godišnje.

XS
SM
MD
LG