Linkovi

Empire State Building slavi 75. rođendan


Ljudska društva uvijek su gradila velike znamenitosti kako bi veličala svoje vrijednosti. Egipćani su imali piramide. Srednjovjekovni Europljani imali su velike katedrale. Za Amerikance u 20. stoljeću snagu i napredak koji je definirao doba možda su najbolje obuhvaćali neboderi. Nedvojbeni kralj američkih nebodera i dalje je Empire State Building koji je svoja vrata otvorio prije 1. svibnja prije točno 75 godina.

Teško je s ulice reći koliko je 381 metara visoki Empire State Building doista monumentalan. No kad se uđe unutra, hodnik popločan mramorom, rešetke u stilu Art Decoa, ornamenti od kroma i trijumfalističke umjetnine jasno daju do znanja da se radi o znamenitosti, zgradi kakve nema nigdje na svijetu. Lydia Ruth, direktorica za odnose s javnošću Empire State Buildinga, ukazuje da je ta zgrada bila važan dio filmova poput King Kongsa, Sleepless in Seattle, Independence Day i drugih.

"Kad god neki film ili televizijska emisija žele pokazati se se radnja događa u New Yorku uvijek prikažu Empire State Building jer znaju da je ona New York, duh grada."

No ono što ovu zgradu čini izuzetnom nije samo njeno mjesto u industriji zabave ili visina već njena kvaliteta. Lydia Ruth kaže da je impresionirana arhitektonskim rješenjima, vještinom gradnje te hrabrošću koji su iskazani tijekom gradnje najpoznatijeg njujorškog nebodera.

Emipire State Building je podignut tijekom najgoreg vremena velike depresije, u razdoblju koje je odlikovala sumornost, a ne optimizam. Gradnja je također bila izuzetni logistički poduhvat koji je okončan za godinu i 45 dana, što je svjetski rekord.

"Ne vjerujem da danas možete dobiti dio namještaja u tom razdoblju. Tadašnji graditelji su instalirali malu željeznicu oko zgrade za dostavu materijala. Mramor je stigao iz Italije, a sav vapnenac iz Indianapolisa. To su bili vrlo kvalitetni materijali, a ni kvaliteta gradnje nije nimalo zaostajala. Zato vjerujem da Empire State Building predstavlja vrsno graditeljsko dijelu te utjelovljuje ljudsku genijalnost."

Empire State Buliding je, također, poslovna zgrada u kojoj sjedište imaju putničke agencije, foto studija, brijačnice, krojačke radionice i slično. Više od 850 stanara odnosno kompanija koje tu posluju upošljava više od devet tisuća ljudi. Najstariji djelatnik jest 96-godišnji Jack Broad iz tvrtke Empire Diamond Corporation na 76 katu. On je uselio u zgradu u srpnju 1931., dva mjeseca nakon otvorenja. Prisjeća se kako je 1945. godine jedan bombarder b-25 zalutao u magli i zabio se u 79 kat.

"Zgrada je bila poput baklje. Čim je vatra ugašena zgrada je bila netaknuta izuzev zrakoplova koji je stršio."

Kao i mnogi drugi lojalni stanari Empire State Buildinga, Broad kaže da mu pričinja veliko zadovoljstvo svakodnevni kontakt s Empire State Builidingom.

"Volim ovu zgradu, dolazak na posao i pogled sa zgrade koji za lijepog dana puca stotinama milja daleko. Ljudi me često pitaju kad ću otići u mirovinu. Ja im odgovaram: kad me pokopaju."

Za pogled s vrha zgrade ne može vas pripremiti nikakva razglednica ni film. U tom pogledu godišnje uživa četiri milijuna turista iz cijelog svijeta. Tako će biti i danas kad Empire State Building obilježava svoj 75 rođendan.

XS
SM
MD
LG