Linkovi

Filmski festival Tribeca u znaku filmova o terorističkim napadima od 11. rujna


U New Yorku je prije nekoliko dana otvoren filmski festival Tribeca, peti po redu, na kojem će se po prvi puta prikazati filmovi s tematikom koja je i dovela do njegove organizacije - terorističkim napadima od 11. rujna 2001. godine.

Poznati glumac Robert De Niro je s dvojicom suradnika samo par mjeseci nakon terorističkih napada na New York u rujnu 2001. godine organizirao filmski festival Tribeca kako bi na neki način olakšao i povratio u život čitav kvart New Yorka koji se nalazi u neposrednoj blizini dva srušena nebodera Svjetskog trgovinskog centra. Sam De Niro rođen je u samom susjedstvu u kojem ima i svoje poslovne interese uključujući i restoran.

Festival je ove godine otvorio film ‘United 93’, koji dramatizira događaje u otetom zrakoplovu koji se srušio na polje u Pennsylvaniji nakon što su se putnici udružili i omeli teroriste da do kraja izvedu svoje djelo.

Bio je to vrlo kontroverzan izbor za početak festivala, no De Niro smatra da je to isto tako bio i očigledan izbor: "Bilo bi zaista čudno da film ‘United 93’ nije započeo ovogodišnji festival. Ne možete, a da ne budete dirnuti ovim filmom. Radi se o vrlo, vrlo dobrom ostvarenju koje je direktno i jednostavno. Smatram da je važno da se ljudi vide ovaj film jer on predstavlja podsjetnik na ono što se dogodilo."

Tematika terorističkih napada je još uvijek toliko živa da su na dan premijere filma ‘United 93’ u gotovo svim newyorškim novinama osvanuli komentari vezani za događaje od 11. rujna 2001.

Od ostalih filmova koji se prikazuju na festivalu s temom o napadima 11. rujna 2001. su ‘The Saint of 9/11’, dokumentarac od Mychalu Judgu, svećeniku newyorških vatrogasaca koji je poginuo prilikom urušavanja jednog od nebodera. Drugi dokumentarni film je ‘Heart of Steel’, koji pokazuje priču dragovoljaca koji su se udružili odmah nakon napada kako bi tražili preživjele i pomagali kod čišćenja ruševina.

Tribeca festival je u samo pet godina izrastao u vrhunski filmski festival s filmovima za svačiji ukus. Tu su filmovi o prirodi, dječji filmovi, dokumentarci, strani filmovi te filmovi u produkciji poznatih hollywoodskih studija kao i nezavisnih redatelja. Ove godine na rasporedu je 270 filmova koji će ukupno imati 764 projekcije u kojima sudjeluju djela iz preko 20tak zemalje među kojima su i Kina, Češka, Egipat, Indonezija, Iran, Rusija, Šri Lanka i Turska.

Izvršni direktor festivala, Peter Scarlett je sa svojim suradnicima pogledao četiri tisuće i sto filmova prije nego su odabir sveli na 270. "Glavni kriteriji su bili odgovori na pitanja poput – Da li film mijenja perspektivu s kojom gledam na svijet? Da li se naježim kada ga gledam i da li me je ganuo. To nikada prije nisam iskusio i to je ono što svih 270 ovogodišnjih filmova ima zajedničko" - rekao je na konferenciji za tisak pred otvaranje festivala njegov direktor.

Dvotjedni filmski festival Tribeca postao je događajem čitavog grada, kao što je i bila njegova prvotna namjera. Na okolnim ulicama priređuju se zabave i razna događanja za čitavu obitelj, a ove godine mnogi će ljubitelji filmskog platna posebnu pažnju posvetiti potrazi za glumcima Tomom Cruisom i Johnom Travoltom koji se očekuju na premijeri njihovih novih filmova.

XS
SM
MD
LG