Linkovi

John Kenneth Galbraith, 1908 - 2006


U mjestu Cambridge u saveznoj državi Massachusetts preminuo je u 97. godini života svjetski poznati ekonomist John Kenneth Galbraith.

Rođen u Kanadi, diplomirao je na Sveučilištu Toronta, a 1931. godine preselio se u Sjedinjene Države gdje je stekao doktorat na Sveučilištu Kalifornije. Tijekom svoje duge karijere, Galbraith je predavao ekonomiju na sveučilištima Harvard i Princeton, bio je američki ambasador u Indiji, a bio je i savjetnik nekolicine predsjednika – od Roosevelta do Clintona.

John Kenneth Galbraith bio je liberalne političke orijentacije, zalažući se za aktivizam državnih vlasti u rješavanju društvenih problema.

Jedan od sinova Johna Kennetha Galbraitha, Peter Galbraith, bio je početkom devedesetih prvi američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj.

U vjerojatno svojem najpoznatijem djelu, studiji 'Bogato Društvo', koja je objavljena 1958. godine, Galbraith tvrdi da američka ekonomija – iako stvara ogromno bogatstvo za građane kao pojedince – ne poklanja dovoljnu pozornost zadovoljavanju javnih potreba, poput razvoju školstva i infrastrukture. John Kenneth Galbriath ovo je protumačio činjenicom da je u svijesti mnogih američkih političara i ekonomista još uvijek živo sjećanje na veliku ekonomsku krizu s kraja dvadesetih i početka tridesetih godina 20. stoljeća.

XS
SM
MD
LG