Linkovi

Film tjedna: The Sentinel


Agenti američke Tajne službe i junaci su i sumnjivci u novom političkom trileru, čija se radnja vrti oko ove agencije odgovorne za zaštitu predsjednika Sjedinjenih Država i drugih najviših državnih čelnika. Alan Silverman pogledao je film "The Sentinel".

Michael Douglas tumači lik agenta Tajne službe Petea Garrisona, veterana jedinice za zaštitu predsjednika, najelitnijeg dijela ove i inače vrlo selektivne agencije. Kada se odjednom nađe u položaju osumnjičenika u zavjeri protiv predsjednika, Garrison, koji je do tada bio lovac, odjednom postaje plijen, kojemu je za petama njegov dugogodišnji kolega – ali i rival - u interpretaciji Kiefera Sutherlanda.

Garrison je možda i učinio neke stvari koje izgledaju sumnjivo, ali, on ustraje u tvrdnjama da je nevin, te da je progon njega samo odvraćanje pažnje sa stvarnog krivca.

Film "The Sentinel" snimljen je bez izravne suradnje s Tajnom službom zbog zapleta koji sugerira da se u redovima ove službe krije 'krtica', odnosno dvostruki agent. Međutim, Michael Douglas – koji je i producent filma – smatra da, u krajnjoj liniji, film iskazuje poštovanje prema ovoj službi i njezinim agentima: "Ovaj je žanr već prije bio mnogo puta ekraniziran, pitanje je samo koliko je dobra ta ekranizacija. Dakle, vjerujem da je najbolje pokazati iz perspektive insajdera što točno radi Tajna služba. Mislim da izobilje detalja iz pozadine rada te službe izdvaja film od ostalih istog žanra."

Velik broj pojedinosti o radu agenata Tajne službe potječe iz romana koji je napisao bivši agent Gerald Petievich. Uz to, jedan drugi umirovljeni agent Garry Cavis svojim je iskustvom kao pripadnika jedinice za zaštitu predsjednika poslužio kao tehnički savjetnik pri snimanju filma. "Vjerujem da je prikazana vrlo realistički kultura Tajne službe: način na koji agenti hodaju, govore, djeluju … kako to izgleda biti pod opterećenjem zaštite predsjednika, a, uz to, i intenzivno istraživati svakodnevne prijetnje i opasnosti, kojih ima na tisuće. Mislim da je sve prikazano vrlo jasno i da će se film pokazati sjajnim poticajem mladima da se pridruže ovoj agenciji" - kaže Garry Cavis.

Eva Longoria tumači lik nove agentice Jill Marin, koja dolazi ravno iz akademije. Ovaj je lik, kako kaže, potpuna suprotnost onome po kojemu je poznaje većina gledatelja televizije – Gabrielle iz serije "Kućanice". … Premda je "The Sentinel" thriller, s ciljem zabave gledatelja, Michael Douglas kaže da je čitava filmska ekipa na kraju svog posla bila ispunjena obnovljenim osjećajem divljenja prema stvarnim pripadnicima Tajne službe.

U "The Sentinelu" se pojavljuje i Kim Basinger kao Prva dama. Roman Geralda Petievicha za ekranizaciju je adaptirao George Nolfi, a film je režirao Clark Johnson.

XS
SM
MD
LG