Linkovi

Revizija financijske konstrukcije za Irak


Američki Senat usvojio je amandman kojim se preusmjeravaju gotovo dvije milijarde dolara s obrambenih programa kako bi se financirali programi za jačanje pogranične sigurnosti. Ovakva akcija Senata dolazi u vrijeme kad se na Capitol Hillu razmatra prijedlog proračunskog zakona koji sadrži sredstva za financiranje vojnih operacija u Iraku i Afganistanu te za obnovu porušenog nakon niza prošlogodišnjih uragana u području Meksičkog zaljeva.

U pokušaju zaustavljanja plime ilegalnih imigranata u Sjedinjene Države Senat je omjerom glasova 59 naprema 39 skrenuo sredstva s obrambenih programa ka financiranju graničnih ophodnji. Tim sredstvima bi se popravila ili zamijenila vozila i letjelice koju koriste pogranične službe duž granice s Meksikom te bi se financiralo postavljanje žice duž graničnih prijelaza koje koriste ilegalni imigranti. Neki se zakonodavci nadaju da će ovo potaknuti akciju po pitanju reforme imigracijskog sustava koja je zastala u Senatu. Senator Judd Gregg, republikanac iz New Hampshirea, predlagatelj je amandmana. "Vođenje rata u Iraku i Afganistanu od presudne je važnosti za rat protiv terorizma. No ja osobno vjerujem da je podjednako važno osigurati sigurnost naših granica. U današnje doba to je važno pitanje kao i rat protiv terorizma".

Premda mnogi oporbeni demokrati podržavaju usvojeni amandman neki su doveli u pitanje traženje rezova u obrambenim programima. Senatorica Hillary Clinton članica je senatskog Odbora za oružane snage. "Ne bismo trebali smanjivati sredstva namijenjena našim vojnicima u ime granične sigurnosti".

Senatorica Clinton i drugi demokrati kažu da bi se smanjenja za vojne programe odrazila na tjelesnu zaštitu američkih vojnika te na zdravstvenu zaštitu za oružane snage. U užarenoj raspravi koja je uslijedila senator Gregg je rekao da bi sredstva bila uporabljena iz manje važnih obrambenih operacija i područja koja se ne odražavaju na djelatnosti američkih snaga u Iraku. U vezi s ovim, Senat je porazio amandman demokrata kojim bi se osigurala ista sredstva za graničnu sigurnost no bez zadiranja u vojne programe. Sve ovo događa se u svijetlu prijetnje predsjednika Busha da će blokirati izvanredni proračunski prijedlog zakona koji se razmatra u Senatu ukoliko prijeđe 94 i pol milijarde dolara koliko je predsjednik zatražio. Senatski prijedlog sadrži najmanje 12 milijardi dolara više od predsjednikovog, a možda će se još povećati kako senatori budu dodavali amandmane za financiranje drugih inicijativa. Konzervativni republikanci, koji formiraju temelj stranke, zabrinuti suzbog rasta državne potrošnje i proračunskog deficita.Sentor Jogn Ensign, republikanac iz Nevade, kaže da je "Vrijeme je da iskažemo ovdje fiskalnu odgovornost".

Očekuje se da će Senat do sljedećeg tjedna dovršiti raspravu o izvanrednom proračunskom prijedlogu zakona. Prije nego bude podnesena predsjedniku na potpis trebat će biti ujednačena s varijantom iz Zastupničkog doma.

XS
SM
MD
LG