Linkovi

BiH parlament odbacio ustavne promjene


Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine odbacio je ustavne promjene kojima se željelo učiniti djelotvornijim složeni politički sustav zemlje i ojačati središnju vladu. Zastupnici koji su glasovali protiv predloženih promjena ustvrdili su da one nisu išle dovoljno daleko u okončavanju etničkih podjela.

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Douglas McElhaney, izrazio je razočaranje rezultatom glasovanja. Sjedinjene Države i Europska Unija zalagale su se za reforme koje smatraju neophodnima za približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj Uniji.

Kako javlja Hrvatska izvještajna agencija HINA američki veleposlanik rekao je da će odbacivanjem ustavnih promjena najveću štetu imati građani BiH. Američki veleposlanik nije rekao kakvi bi koraci Washingtona mogli uslijediti.

U Sarajevu je boravio i predsjedatelj OESS-a, belgijski ministar vanjskih poslova Karel De Gucht, koji se sastao s najvišim bosansko-hercegovačkim dužnosnicima. Prije glasovanja Zastupničkog doma De Gucht je pozvao bosanske vlasti da nastave tijek reformi prema euro-atlanskim integracijama. U tom smislu 2006. godina bit će značajna, izjavio je Karel De Gucht.

XS
SM
MD
LG