Linkovi

WSJ: Amerikanci su ogorčeni


Wall Street Journal objavljuje rezultate nove ankete o popularnosti predsjednika Busha, a koju je proveo zajedno s televizijom NBC. Postotak onih koji odobravaju politiku američkog čelnika pao je za jedan posto u odnosu na prošli mjesec i sada iznosi 36 posto. To je najniža razina popularnosti Georgea Busha u anketi Wall Street Journala i NBC-a. Anketari ukazuju na podatak da je ovo bio deveti mjesec zaredom da je razina popularnosti predsjednika Busha 40 posto ili niže.

Gori rezultat od toga imali su jedino Richard Nixon s 13 uzastopnih mjeseci takve razine odobravanja i Harry Truman s 26 mjeseci. Najveći pad ipak bilježi Kongres koji kontroliraju republikanci. Način rada američkog parlamenta sada podržava 11 posto manje građana nego u ranijoj anketi. Svega 22 posto građana odobrava ono što se događa u Kongresu, stoji u anketi Wall Street Journala. Anketari kažu da zemlja odavno nije bila ovako ogorčena.

Washington Post piše da će, kad se usvoji novi izvanredni zakon za financiranje operacija u Afganistanu i Iraku, trošak rata u Iraku prijeći 320 milijardi dolara. To je procjena Istražnog ureda američkog Kongresa koji očekuje da će se do kraja rata ukupni trošak za vojne operacije u Iraku udvostručiti. 2003. godine rat u Iraku koštao je 51 milijardu dolara, 2004. 77 milijardi, prošle godine 87 milijardi, a procjenjuje se da će trošak u ovoj godini biti 102 milijarde dolara. Ovakve procjene prelaze čak i najgori scenario, izjavio je demokrat iz Južne Karoline John Spratt, član Odbora Zastupničkog doma za proračun.

New York Times piše da je u sklopu promjene tajnika za odnose s javnošću predsjednik Bush angažirao lojalnog kritičara. Konzervativni komentator Fox Newsa, Tony Snow, obnašao je javnu dužnost u sklopu koje je iznosio kritička viđenja američkog predsjednika. Snow je, na primjer, rekao da predsjednik ponekad sramoti svoje konzervativne pristaše. Tijekom Snowove inauguracije predsjednik Bush je rekao da ga je pitao za negativne komentare o njemu na što mu je Snow odgovorio: Trebali ste čuti što sam govorio o drugom kandidatu. Imenovanje Snowa – kako piše New York Times – predstavlja nezgodnu situaciju za direktore Fox Newsa koji se već neko vrijeme brane od kritika da njihova mreža simpatizira američkog predsjednika. (

XS
SM
MD
LG