Linkovi

Američki proizvođači automobila okreću se etanolu


Daimler-Chrysler je obećao da će do 2008. godišnje proizvoditi pola milijuna vozila na etanolski pogon, piše Washington Post. Glavni direktor Chryslera iznio je takvo obećanje na skupu Udruge za obnovljive izvore energije u Washingtonu gdje je predsjednik Bush objavio svoje mjere smanjivanje američke ovisnosti o stranoj nafti. Jedna od tih mjera je stavljanje naglaska na veće korištenje hibridnih i vozila na etanol. Etanol se u Sjedinjenim Državama dobija od kukuruza.

Da bi se automobili pripremili za pogon na etanol proizvođači automobila trebaju ojačati komponente u sustavu za gorivo kako bi ih zaštitili od korozije. I drugi američki proizvođači stavljaju naglasak na proizvodnju automobila za pogon na etanol. Ford očekuje da će ove godine proizvesti 250 tisuća takvih vozila, a General Motors 400 tisuća. No proizvođači automobila u Sjedinjenim Državama upozoravaju na drugi problem: nedostupnost etanola u prodaji.

Naime, od nekih 180 tisuća benzinskih crpki u zemlji etanol prodaje svega njih 600. Inače, nakon što su biznismeni prepoznali mogućnost zarade, posao u vezi s etanolom naprosto cvijeta, piše Washington Post. U ovom trenutku diljem Sjedinjenih Država grade se 34 tvornice za proizvodnju etanola, a postojećih 95 proširuje svoje kapacitete. Još se planira izradnja ili proširenje 150 objekata za proizvodnju etanola, izvještava Washington Post.

Christian Science Monitor upozorava da američka povijest svake godine ostaje bez 500 milijuna dolara. Naime, prema procjeni FBI-a toliko iznosi vrijednost ukradenih starih rukotvorina američkih Indijanaca, povijesnih premeta iz razdoblja američkog građanskog rata i slično. Američki dužnosnici kažu da se radi o pravoj epidemiji koju redarska služba američkih nacionalnih parkova jednostavno ne može zaustaviti. FBI i druge agencije namjeravaju se ozbiljnije uhvatiti u koštac s ovim problemom, javlja Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG