Linkovi

Opasna laž - Protokoli sionskih mudraca


Nova izložba otvorena u petak u Washingtonu - proučava povijest onoga što je vjerojatno najraširenija antisemitska propaganda modernog vremena – publikaciju Protokoli sionskih mudraca. Ova izložba također upozorava na lakoću širenja mržnje putem Interneta.

Nova izložba u Washingtonu, pod nazivom Opasna laž:Protokoli cionskih mudraca prikazuje povijest i nasljeđe publikacije koja je nekada širila mržnju prema Židovima. Kustos izložbe, Daniel Greene, objašnjava povijesni kontekst ove izložbe. "Ova publikacija je stvorena u Rusiji u prvom desetljeću dvadesetog stoljeća. Proširila se svijetom odmah nakon Boljševičke revolucije i u isto vrijeme je bila prepoznata kao izmišljotina. Međutim, bila je korisna knjiga Nacistima i do danas je ostala korisno oruđe propagande za širenje mržnje prema Židovima".

Sadržaj izmišljenog Protokola sionskih mudraca je zapis 24 tajna sastanka održana navodno u Baselu, u Švicarskoj, gdje su Židovi i masoni raspravljali o navodnom planu za vladavinu nad cijelim svijetom. Iako je ova publikacija bila prepoznata kao izmišljotina, Nacistička je stranka - u razdoblju između 1919. i 1939. godine - tiskala 23 izdanja ove publikacije i uvela ju u njemačke škole kako bi indoktrinirala učenike.

Američki industrijalac Henry Ford promicao je Protokole sionskih mudraca u svojem listu The Dearborn Independent. Njegova vlastita publikacija Međunarodni Židov: glavni svjetski problem, temeljen velikim dijelom na sadržaju Protokola, prodana je u više od pola milijuna primjeraka i prevedena je na najmanje 16 jezika. Daniel Greene kaže kako one koji brane Protokole ne dotiče činjenica da je ta knjiga zapravo izmišljena. Oni smatraju, kako kažu, da ta knjiga otkriva 'višu istinu'. "Ono što tvrde oni koji brane Protokole cionskih mudraca je sljedeće: 'Da, naravno da je moguće dokazati kako je ova knjiga izmišljotina, međutim, ne može se poreći ideja kako su Židovi kovali zavjeru o vladavini svijetom".

Protokoli sionskih mudraca još uvijek kruže svijetom. Ruska i meksička izdanja pojavila su se čak 2005. godine. Daniel Greene kaže kako je publikacija postala legitimnim štivom u arapskom i islamskom svijetu. Gospodin Greene tvrdi kako tamo mnoge škole poučavaju Protokole kao činjenicu. "Ove knjige su potvrdili vodeći stručnjaci i vodeći povjesničari u Libanonu, Siriji i intelektualnim središtima Srednjeg istoka".

Brzim širenjem Interneta, budućnost širenja antisemitizma je bez sumnje u cyber svijetu, kaže gospodin Greene. Ova izložba pokazuje kako će upisivanje riječi Protokoli u pretraživač na Internetu, izbaciti otprilike pola milijuna stranica. Izložba je otvorena od petka, 21. travnja, u Američkom muzeju za spomen na Holokaust, u Washington.

XS
SM
MD
LG