Linkovi

Kako zaustaviti rast cijena naftnih derivata?


Predsjednik Bush i republikanci u Kongresu nalaze se pod sve većim pritiskom da zaustave rast cijena naftnih derivata, ali u sljedećih nekoliko mjeseci, do početka sezone godišnjih odmora, na raspolaganju nemaju gotovo nikakvih mjera kojima bi mogli intervenirati – piše Washington Post. Energetski stručnjaci slažu se da bi ono što bi Bush i republikanci mogli učiniti kako bi povećali opskrbu ili smanjili potražnju moglo dati rezultata tek kroz nekoliko godina.

Stručnjaci procjenjuju da bi ovog ljeta prosječna cijena galona benzina – odnosno 3,78 litara – mogla dostići nacionalni prosjek od 3,25 dolara. Republikanski članovi Kongresa, nastavlja Washington Post, koji tradicionalno imaju sluha za interese naftnih kompanija sada pozivaju predsjednika Busha da razmotri dodatno oporezivanja američkih naftnih tvrtki koje ubiru rekordnu zaradu. Bijela kuća je najavila da će predsjednik Bush danas održati govor na temu visokih cijena energenata no naglašava kako nema magičnog štapa koji bi doveo do smanjenja cijena preko noći.

Christian Science Monitor piše kako su visoke cijene benzina povećale zanimanje Amerikanaca za mopede i skutere. Jedan sociolog kaže da obnovljeni interes Amerikanaca za motockle manje kubične zapremnine valja pripisati i dubljoj generacijskoj promjeni. Imati veliki snažni motocikl koji troši dosta benzina nije u stilu novog milenija, kaže povjesničar Neil Howe.

Prodavač skutera iz Atlante prisjeća se kako je prošle godine, neposredno nakon naftne krize izazvane uraganom Katrina, prodavao po 20 skutera tjedno. Rekordna prodaja mopeda i skutera u Sjedinjenim Državama zabilježana je 1978. godine – 300 tisuća komada. No od 1999. do danas povećala se s 83 tisuće na 130 tisuća. Novi moped u Sjedinjenim Državama može se kupiti već za tisuću dolara, a luksuznije opremljeni skuteri i za pet tisuća dolara.

XS
SM
MD
LG