Linkovi

Poligrafi za djelatnike CIA-e


New York Times izvještava o novim testovima u Središnjoj obavještanoj službi, CIA-i, kojima se želi spriječiti djelatnike da dostavljaju određene informacije medijima. Radi se o novim, kako piše Times, veoma neuobičajenim poligrafima kojima se od siječnja moralo podvrgnuti više desetaka djelatnika CIA-e.

List dodaje da su novi testovi dio širih napora direktora CIA-e, Portera Gossa, da ponovno naglasi potrebu kulture tajnovitosti CIA-e. Jedna od djelatnica američke obavještajne agencije, Mary McCarthy, prošlog je tjedna dobila otkaz nakon što je priznala da je medijima odala tajne informacije o postojanju tajnih CIA-inih zatvoreničkih centara i drugim pitanjima. Kako bi tijekom istrage pokazali drugim uposlenicima da podvrgavanje detektoru laži nije ništa neuobičajeno, direktor CIA-e, Porter Goss i zamjenik direktora, viceadmiral Albert Calland, dobrovoljno su otišli na test.

U sklopu istrage pod poligraf je morao ići i glavni inspektor John Helgerson čiji je zadatak kontrola rada CIA-e. Na tu ga dužnost imenuje i može ga smijeniti samo predsjednik Sjedinjenih Država što – kako piše New York Times – njegovo dovođenje pod poligraf čini veoma neuobičajenim.

Američki dnevnici s pozornošću su popratili izbore za gradonačelnika New Orleansa koji će biti odlučeni u sljedećem krugu izbora. Kako piše Washington Post, snage će odmjeriti dosadašnji gradonačelnik Ray Nagin i njegov suparnik, zamjenik guvernerke, Mitch Landrieu. Ovi su izbori, kako se piše, obilježeni rasnim podjelama te posljedicama uragana Katrina jer se dosta crnačkog stanovništva još nije vratilo u grad.

Nagin, koji je crnac, osvojio je svega pet posto glasova bijelaca u New Orleansu, a tome je pridonijela i njegova izjava iz siječnja kada je rekao da Bog želi da New Orleans ponovno bude čokoladne boje, aludirajući na boju kože njegovih građana. Landrieu je, izvještava Post, privukao značajan broj i crnačkih i bjelačkih glasova.

XS
SM
MD
LG