Linkovi

Proljetni sastanak MMF-a i Svjetske banke protekao bez prosvjeda


Međunarodni monetarni fond se složio da poveća ulogu zemalja s tržištima u razvoju u procesu donošenja odluka u fondu. Stotinu-osamdeset-četiri zemlje članice fonda okončale su jučer svoj proljetni sastanak uz odluku da će do slijedećeg sastanka u rujnu biti izrađeni i konkretni prijedlozi o reformi glasačkog procesa u fondu.

Ova je organizacija odlučila reformirati i svoje mehanizme ekonomskog nadgledanja. Kako je rečeno, novi kontrolni sustav dao bi fondu ovlasti da okupi pojedine članice na dogovorno razrješenje međusobnih sporova oko ekonomskih odluka. Ovu promjenu Sjedinjene Države aktivno podržavaju, s obzirom da već dugo kritiziraju Kinu zbog njezine tečajne politike.

Hrvatski ministar financija Ivan Šuker sastao se jučer s Janon Willemom van der Kaaijem, novim izvršnim direktorom Svjetske banke, koji na Odboru izvršnih direktora Svjetske banke u ime zajedničke konstituence predstavlja skupinu od 12 zemalja, među kojima je i Hrvatska. Šuker se sastao i s kolegama ministrima financija ostalih 11 zemalja u skupini.

U razgovoru s Gerritom Zalmom, nizozemskim potpredsjednikom vlade i ministrom financija, posebno je pohvaljena suradnja između ministarstava financija tih dviju zemalja, koja je rezultirala odobravanjem značajnih iznosa bilateralnih darovnica za potporu provedbe projekata Svjetske banke.

O budućim zajmovima Svjetske banke, hrvatski ministar će danas razgovarati sa Šigeom Katsuom, izvršnim direktorom za Europu i Srednju Aziju.

Za razliku od ranijih skupova MMF-a i Svjetske banke, ovaj nije bio popraćen prosvjedima.

XS
SM
MD
LG