Linkovi

Demokrati koriste visoke cijene benzina u prilog svojih kampanja


Demokrati koji se natječu za Kongres koriste visoke cijene benzina u svojoj kampanji za kongresne izbore, javlja New York Times. Dok su ovog tjedna cijene probile granicu od tri dolara za galon (nešto manje od četiri litre) demokrati kritiziraju republikance oko njihove energetske politike te, šire, oko smjera kojim se kreće zemlja.

Dužnosnici u Odboru za kampanju demokratskih kandidata, koji savjetuje kandidate, objavili su memorandum u kojem savjetuju demokrate kako da iskoriste veće cijene benzina u svojim kampanjama. U tom dokumentu stoji jedna od poruka koju bi trebalo prenijeti biračima: Amerikanci su umorni od davanja milijardi dolara poreskih olakšica energetskim kompanijama i stranim zemljama dok istodobno plaćaju rekordne cijene na crpkama. Republikanci su po ovom pitanju u defanzivi, piše New York Times, i to u vrijeme kad računaju na ekonomiju kao jedan od izlaza za udaljavanje od drugih problema poput rata u Iraku.

U Washingtonu je, pak, provedeno istraživanje kojim je utvrđeno da su u 80 posto prometnih nezgoda vozači u trenutku udara nisu obraćali pozornost ili su pak bili pospani. Istraživanje je provedeno na temelju 43 tisuće sati snimljenog materijala pomoću stotinu kamera koje su godinu dana snimale što se događa na cestama. Iz Uprave za sigurnost cestovnog prometa poručuju da navedeno istraživanje predstavlja poziv Amerikancima da obrate pozornost premda u 82 udesa koji su registrirani kamerama nije bilo žrtava.

Oko 20 posto udesa uzrokovano je pospanošću, i to u ranim satima, kad mnogi građani pokušavaju stići do radnih mjesta prije gužve. Washington Post navodi svjedočanstva nekih vozača koji su vidjeli druge kako, ne smo telefoniraju, već za vrijeme vožnje lakiraju nokte i čitaju potpuno otvorene novine.

XS
SM
MD
LG