Linkovi

Bush: Trgovina SAD-a i Kine mora biti uravnoteženija


Predsjednici Bush i Hu prešli su preko travnjaka Bijele kuće po žarkom suncu, obilazeći počasnu jedinicu američke vojske kao dio posebno svečanog dočeka za kineskog čelnika koji je po prvi put stigao u službeni posjet Washingtnu. Na vrhu dnevnog reda razgovora bila su - kao što se i očekivalo – trgovinska pitanja. Trgovinska razmjena između dvije zemlje iznosi 285 milijardi dolara godišnje, međutim nije ni izbliza uravnotežena – Sjedinjene Države bilježe trgovinski manjak od 202 milijarde dolara u robnoj razmjeni s Kinom.

Predsjednik Bush je danas izjavio da su obje zemlje predane povećavanju trgovine, međutim, naglasio je da ona mora biti uravnoteženija.

"Naš trgovinski odnos može postati još snažniji dok Kina usvaja politiku kojom se dopušta američkim kompanijama da konkuriraju na kineskim tržištu s istom slobodom koja je zajamčena kineskim kompanijama na američkom tržištu."

Predsjednik Bush je izjavio da je slobodnija trgovina u skladu s Kinom koja je postala odgovorni član međunarodnog ekonomskog sustava i predvodnik u svjetskoj trgovini. Govoreći putem prevoditelja predsjednik Hu je rekao da će nastaviti s reformom tečaja nacionalne valute, poboljšati pristup tržištu, povećati uvoz i postrožiti propise o autorskom pravu.

"Nastavit ćemo sa strategijom poticanja domaće potražnje i osigurati brzi i uravnoteženi gospodarski i društveni razvoj u Kini. Time će se stvoriti i nove poslovne mogućnosti u kinesko-američkoj gospodarskoj trgovini i suradnji" – rekao je predsjednik Hu dodajući da je spreman na poboljšavanje dijaloga koji bio temeljen na uzajamnom uvažavanju i jednakosti kako bi se promicao – kako je on to nazvao – "svjetski cilj ljudskih prava".

Pitanje ljudskih prava izvor je napetosti između dvije zemlje, a predsjednik Bush je danas zatražio od Kine poboljšanje situacije u tom smislu, pozivajući Peking da dopusti slobodu okupljanja, govora i religije. Predsjednik Bush je napomenuo da je Kina postala snažna jer njeno građani imaju pravo da kupuju i prodaju. Dodao je da bi mogla biti još uspješnija ukoliko vlada dopusti Kinezima i spomenute druge slobode. Jedan od tema razgovora bilo je i pitanje međunarodne sigurnosti.

"Mi namjeravamo produbiti suradnju kako bismo se pozabavili globalnom sigurnošću, uključujući nuklearne ambicije Irana, genocid u Darfuru i Sudanu i nasilje koje izazivaju teroristi i ekstremisti."

Predsjednik Bush je također potvrdio washingtonsku politiku "jedne Kine" i pozvao Taipei i Peking da izbjegavaju sukob glede statusa Tajvana. Gospodin Hu je izjavio da je Kina spremna na suradnju sa Sjedinjenim Državama i drugim zainteresiranim stranama da se na miran način riješi nuklearni sporovi sa Sjevernom Korejom i Iranom.

Ispred Bijele kuće okupilo se nekoliko stotina osoba u znak prosvjeda glede situacije s ljudskim pravima u Kini, međutim, bilo je i onih koji su nosili transparente s porukama podrške kineskom predsjedniku. Jedna žena koja se nalazila na prostoru ispred Bijele kuće rezerviranom za novinare vikala je dok je kineski predsjednik držao svoj pozdravni govor, nakon čega su je ispratili agenti službe sigurnosti.

XS
SM
MD
LG