Linkovi

Američki tisak o kadrovskim promjenama u Bijeloj kući


Novi predstojnik Ureda predsjednika Busha, Joshua Bolten, ubrzao je kadrovske promjene u Bijeloj kući u sklopu kojih je ostavku podnio glasnogovornik Scott McClellan dok je predsjednikov savjetnik Karl Rove odustao od dijela svojih dužnosti kako bi se fokusirao na kongresne izbore u studenome. Washington Post piše da ovim promjenama predstojnik predsjednikovog Ureda pokušava spasiti ostatak predsjedničkog mandata Georgea Busha.

«Bolten želi pokazati javnosti i Kongresu u kojem republikanci imaju većinu da više ništa neće biti kao prije u Bijeloj kući koja je pogođena političkim porazima, ratom u inozemstvu i padom podrške javnosti. Washington Post primjećuje da se – do sada – radi o unutarnjim rotacijama ljudi koji su bili u uskom krugu oko predsjednika te da su iz Bijele kuće poručili kako neće biti većih promjena u politici. Cilj kadrovskih promjena je da se povrati povjerenje u predsjednikove liderske sposobnosti.

New York Times više se osvrće na situaciju s Karlom Roveom nego na ostavku glasnogovornika Scotta McClellana. Republikanci koji su bliski Bijeloj kući i dužnosnici u Zapadnom krilu pojašanjavaju novi status Karla Rovea kao nešto pozitivno. Oni tvrde da je Roveov angažnam neophodan na izbornom polju jer se republikanci pribojavaju velikih gubitaka u studenome. Drugi republikanci kažu da se radi pretežito o kozmetičkoj promjeni. Reakcije demokrata su podijeljene: jedni ih pozdravljaju, a drugi su iskoristili prigodu da još jednom pozovu na smjenu Rovea koji se dovodi u vezu s istragom odavanja identiteta agentice CIA-e medijima.

Los Angeles Times podsjeća da su republikanci u Kongresu mjesecima vršili pritisak na Bijelu kuću da provede promjene. Jedan bivši dužnosnik Bijele kuće tvrdi da je novi predstojnik predsjednikovog Ureda ovim htio odgovoriti na tri ozbiljna problema: pogoršanje izvještavanja s tiskovnih konferncija Bijele kuće, pogoršanim odnosima s Kongresom i sve nelagodnijom interakcijom između Bijele kućei republikanskih izbornih kandidata diljem zemlje.

XS
SM
MD
LG