Linkovi

NYT: Obrana Donalda Rumsfelda postala washingtonski ritual


New York Times piše da se u proteklih nekoliko dana u Washingtonu uspostavio ritual – obrana ministra obrane. U showu, kako ga naziva njujorški dnevnik, uključene su pohvale aktivnih generala, veličanja od strane predsjednika, a od čovjeka koji je u pitanju, ministra Rumsfelda, doze šarma, borbenosti pa i poniznosti.

New York Times primjećuje da je jučer treći put u pet dana ministar Rumsfeld pokušao pojasniti zašto treba ostati na dužnosti ministra obrane. Takvo javno iznošenje vlastite obrane je, primjećuje novinar Timesa, neuobičajeno za Washington u kojem obnašatelji vladinih dužnosti uglavnom zauzimaju stav kao da kritike nemaju nikakvu težinu.

U istom tekstu se navodi da su neki republikanci u Kongresu također izrazili podršku ministru Rumsfeldu no, kako se čini, više je onih koji privatno izražavaju duboku zabrinutost. Naime, Rumsfeld se nalazi na čelu rata koji gubi na popularnosti te sve više postaje stvaran problem za članove Kongresa o čijim će se mandatima glasovati u studenome, kaže suradnik jednog republikanskog senatora na Capitol Hillu.

Christian Science Monitor se pita zašto su cijene nafte ponovno porasle na rekordne vrijednosti. Za neke investitore nafta je doista postala crno zlato jer su – kako piše ovaj list – od 2004. godine ulagači investirali 125 milijardi dolara u fondove koji se bave investiranjem u energente. No analitičari upozoravaju da ne treba brzati jer vjeruju da su cijene nafte došle blizu vrhunca. «Vijesti koje se odnose na tržište ne mogu biti gore, a cijena ipak nije tako strašna», kaže jedan stručnjak.

No građani ipak očekuju dodatni udar na kućni budžet ovog ljeta. Građani s kojima je razgovarao novinar Christian Science Monitora vjeruju da njihova vlada i oni sami moraju nešto poduzeti kako bi se smanjila potrošnja naftnih derivata. Jedan od njih vjeruje da bi vlada trebala otkupiti sve velike terenske automobile i uništiti ih. Terenska vozila su popularna u Sjedinjenim Državama, ali su i na zlu glasu kao veliki potrošači benzina.

XS
SM
MD
LG