Linkovi

Intenzivni susreti Vesne Škare-Ožbolt u Washingtonu


Predsjednica hrvatske stranke Demokratskog centra, saborska zastupnica Vesna Škare-Ožbolt završila je posjet Washingtonu, gdje je - u suradnji s nizom institucija, medju njima i Adriatic Institutom za javni poredak – održala brojne sastanke. Nakon dvodnevnog boravka u glavnom gradu Sjedinjenih Država bivša ministrica pravosuđa Hrvatske dala je intervju Glasu Amerike.

ŽC: Dvodnevni posjet se odvijao po vrlo dinamičnom i zgusnutom programu. Recite nam ukratko o kakvim se susretima radilo i koje su teme bile na dnevnom redu…

VŠO: Susreti su bili vrlo zanimljivi i koristi a teme su bile od pravosuđa i pravne države do gospodarskih tema. Uglavnom, susreti su bili kosrisni jer se Hrvatska nekako ponovno vraća u fokus pažnje – i Heritage Foundationa i CATO Instituta – i zanimljivi su bili razgovori i u Vrhovnom sudu i State Departrmentu. Tako Hrvatska ponovno nije samo u fokusu pažnje samo Europske unije, nego se vraća i u fokus pažnje ovdje u Sjedinjenim Državama.

Za početak suzbijanja korupcije - potrebna «jasna politička volja»

ŽC: U Wall Street Journalu je objavljen vaš prilog o problemima pravosuđa u Hrvatskoj, posebno o problemima korupcije. Što – nakon razgovora u Washingtonu – možete reči da je moguće učiniti na rješavanju tih problema?

VŠO: Pa, Hrvatska mora napraviti unutarnje reforme, prije svega, zbog same sebe – zbog svojih građana. Konačno mi ne možemo stalno govoriti mi ulazimo u Europsku uniju i želimo ući u NATO, a da pri tome ne podignemo standard života, u smislu kvalitete života u smislu europskih i svjetskih načela koji vladaju u jakim, pravno razvijenim zemljama. I zato je važno staviti naglasak u Hrvatskoj na reformu pravosuđa koja jest politički uvjet za ulazak u Europsku uniju, ali je još važnije da je napravimo zbog samih sebe, da ojačamo pravnu državu i da zaustavimo korupciju. Odnosno, korupciju ne možete do kraja suzbiti, ali je možete suzbiti do one razine da ona više ne može biti prepreka ni za jaki gospodarski razvoj ni za normalno funkcioniranje života u zemlji. To su bili moji ciljevi i dok sam bila ministrica pravosuđa i sada kada sam saborska zastupnica i predsjednica Demokratskog centra – dakle, jačati pravnu državu i na svaki našin suzbijati korupciju. Ovaj članak u Wall Street Journalu imao je namjeru ukazati da se u samoj zemlji, pa i u političkim krugovima ne shvaća dovoljno važnost da se na jedan puno efikasniji način počne suzbijati korupsciju – mi možemo donositi strategije koje će završavati kao mrtvo slovo na papiru, mi možemo govoriti o nekakvim planovima i programima borbe protiv korupcije, ali ako ti programi ne budu imali aktivne mjere, konkretne mjere sa rokovima izvršenja, i kada se to ne počne konačno i provoditi, onda nema neke velike svrhe. Dakle, ponavljam – potrebna je jasna politička volja da se krene u suzbijanje korupcije i suzbiti korupciju na onu mjeru gdje one ne može više biti zapreka ničemu u Hrvatskoj.

ŽC: Lječnička komora Hrvatske upravo je objavila da je u zadnjih deset godina zaprimila samo četiri prijave o korupciji i mitu. Istovremeno, Transparency International tvrdi da je odmah iza pravosuđa, zdravstvo na drugom mjestu po rasprostranjenosti korupcije. Kako tumačite tako divergentno doživljavanje potpuno istog problema?

VŠO: Ovo o čeme govorite je pokazatelj jednog apsurda koji se dogadja u Hrvatskoj – da imate četiri prijave za korupciju, a kada pitate građane onda je sasvim drugačija situacija jer oni osjećaju tu korupciju na svakom koraku – od plaćanje lječnicima za operacije, do plaćanja za ulazak u bolnicu, odnosno dobivanje bolničkog kreveta – i tu je ta diskrepancija. Naravno, danas vlada strah - ako prijavite korupciju da će vam se nešto dogoditi, da će vam se netko sosvetiti, da nećete biti dobro operirani ako prijavite lječnika koji traži novce za operaciju, da nećete dobiti bolnički krevet, da ćete možda umrijeti zato što ste prijavili korupciju …i taj strah koji vlada ovog trenutka treba počet mijenjati i suzbijati i građani trebaju biti puno slobodniji u prijavljivanju korupcije. Nažalost, danas vam se jednako kažnjava onaj tko prijavi i onaj koji je tražio mito. To je loše i to isto tako treba mijenjati.

«Treba zadržati i fini most između Europske unije i zapadnog Balkana»

ŽC: …Od ekonomskih tema – sve se više govori o proširenju CEFTE, što izaziva otpore, strahove i argumente u prilog tome…Kako vi gledate na suradnju sa susjednim zemljama i regionalno ekonomsko povezivanje?

VŠO: Mislim da mi ovo vrijeme ulaska u Europsku uniju – koje sigurno neće biti kratko – možemo i trebamo iskoristiti, prvo da bi reformirali sami sebe, i da bi krenuli na tržišta, pa i svojih susjednih zemalja. Ja ne vidim problem u tome da Hrvatska gospodarski razvija svoje potencijale i na tržištu Srbije i na tržištu Bosne i Makedonije i mislim da je to dobro jer samo jača sebe. Kad govorimo u političkim okvirima – Hrvatska treba ući u Europsku uniju, ali treba zadržati i taj fini most između Europske unije i zapadnog Balkana. Ja mislim da je to prava uloga Hrvatske – dakle, biti članica Europske unije, ali biti i fini most prema drugim zemljama.

ŽC: …I na kraju – možete li napraviti rekapitulaciju dvednevnog boravka u Washingtonu. Kakve ste koristi imali od ovdašnjih susreta?

VŠO: Moj posjet nije još do kraja završio, ali iz ovoga što sam do sad vidjela daje mi jednu novu snagu da se i dalje borim za prave reforme u Hrvatskoj. Ponavljam, one su neophodno potrebne, one jesu bolne, ali bez njih se ne može naprijed. Moramo jednostavno izići iz tog post-trazicijskog perioda iz kojeg Hrvatska, nažalost, još nije do kraja izašla i još uvijek boluje od nekih dječijih bolesti koje su druge tranzicijske zemlje odavno napustile i oslobodile se tih boleština. Ohrabrena sam ovim posjetom, jer mi je to dalo neke nove ideje i otvorilo mi neke nove vidike, te kroz parlament i kroz svoje političko djelovanje apsolutno ću se do sljedećih parlamentarnih izbora boriti isključivo i jedino za boljitak Hrvatske i za ubrzavanje svih onih reformi koje su možda u ovom trenutku malo i zastale iz kojekakvih političkih razloga ili zbog mogućih parlamentarnih izbora i svega onog što predstavlja jedan politički folklor u svakoj zemlji. Međutim, taj folklor ne može nikada – makoliko on bio velik – zaustaviti onaj razvoj koji je Hrvatskoj toliko potreban.

XS
SM
MD
LG