Linkovi

Donatori iz privatnog sektora četiri puta darežljiviji od savezne vlade


Kako u usporedbi s donacijama privatnog sektora stoji službena pomoć američke vlade namijenjena zemljama u razvoju? Osvrt na posljednje izdanje popisa svjetskih filantropa pokazuje da su donacije američkog privatnog sektora gotovo četiri puta veće od vladinih.

Istraživanje Instituta Hudson pokazuje da je američki privatni sektor 2004. godine u obliku raznih vidova međunarodne pomoći donirao više od 71 milijarde dolara. Autorica izvješća Carol Adelman kaže da taj iznos potpuno zasjenjuje pomoć koju u nerazvijene zemlje šalje vlada Sjedinjenih Država. "Naš izvještaj jasno pokazuje kako su privatne donacije skoro četiri puta veće od vladinih" - kaže Carol Adelman.

Donacije američkog privatnog sektora gotovo su izjednačene s 80 milijardi dolara pomoći koliko iznosi cjelokupna donacija svih vlada u svijetu. Donacije privatnih američkih dobrotvornih društava više su nego što je 2005. godine iznosio bruto domaći trošak Irske, Poljske ili Irana.

Američke dobrotvorne organizacije prikupljaju novac iz niza izvora. Novac u humanitarne svrhe daju razne korporacije, sveučilišta, dobrovoljne udruge te mnoge vjerske organizacije. No, kako napominje Carol Adelman, najveći dio doniranog novca otpada na strance koji rade u Sjedinjenim Državama, koji novac šalju u svoju zemlju. "Najveću grupaciju donatora čine useljenici i radnici koji su na privremenom radu u Sjedinjenim Državama. Oni su u svoje zemlje sveukupno poslali razne oblike pomoći u iznosu od 47 milijardi dolara" - kaže gospođa Adelman.

Američka su sveučilišta zemljama u razvoju donirala samo stipendije u vrijednosti od milijardu i 700 milijuna dolara, što je više nego što je 2004. iznosila zajednička pomoć Australije, Belgije, Irske i Švicarske.

Carol Adelman ukazuje i na jaku američku tradiciju kada su u pitanju privatne dobrotvorne organizacije: "U Americi, ljudi pružaju pomoć inozemstvu na isti način kao što to rade kad je u pitanju humanitarna pomoć na domaćem planu - Amerikanci jednostavno žele pomoći onima kojima je pomoć zaista potrebna. Za razliku od Amerikanaca koji uglavnom doniraju kroz privatne izvore, Europljani to čine putem državnih programa, a manje kroz privatni sektor."

Nedavno objavljeni popis svjetskih donatora prvi je u nizu. On će u budućnosti biti godišnja analiza koja će vremenom uključiti podatke o međunarodnim privatnim donacijama iż Europe i drugih dijelova svijeta. Ovogodišnje izvješće službeno će biti objavljeno danas u Ujedinjenim narodima.

XS
SM
MD
LG