Linkovi

Pulitzerova nagrada listovima iz New Orleansa i Biloxija za izvještavanje o uraganu Katrina


Dva američka dnevna lista iz područja pogođenih uraganom Katrina ovogodišnji su dobitnici Pulitzerove nagrade za svoja izvještavanja o toj nesreći. "Times-Picayune" iz New Orleansa i "Sun Herald" iz Biloxija dijele prestižnu nagradu za javne zasluge, jedinu Pulitzerovu nagradu koja nije novčana, nego donosi zlatnu medalju.

Najveći broj Pulitzera odnio je list "Washington Post" – 4 – za svoja izvješća o skandalu oko lobiste Jacka Abramoffa, američkim nastojanjima na dovođenju demokracije u Jemen, tajnim zatvorima CIA-je i vladinoj kampanji protiv terorizma, te kritičkom osvrtu na američku kulturu i modu. "New York Times" je osvojio tri Pulitzerove nagrade: za izvješće o vladinom prisluškivanju na tlu Sjedinjenih Država, za prikaz pravnog sustava Kine, te za seriju napisa kolumniste Nicholasa Kristoffa o genocidu u Darfuru.

U kategoriji opće dokumentarne publicistike, Pulitzerovom nagradom je odlikovana knjiga Caroline Elkins, "Imperial Reckoning: The Untold Story of Britain's Gulag in Kenya". Nagrada za povijesno djelo otišla je Davidu M. Oshinskyju za "Polio: An American Story", a za biografiju Kaiju Birdu i Martinu J. Sherwinu za "American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer", životopis američkog nuklearnog fizičara koji je, na koncu svog znanstvenog rada, doveo u sumnju razvitak atomske bombe.

U kategoriji beletristike, nagradu je odnijela Geraldine Brooks za svoj povijesni roman "March", priču o ocu četiriju sestara March iz slavnog romana Louise May Alcott iz 1868, "Little Women". Izmišljeni doživljaji oca u vrijeme dok se borio u američkom građanskom ratu najnoviji su primjer rastućeg trenda literarne nadogradnje na postojeća književna djela.

List 'Oregonian' iz Portlanda nagrađen je za svoje uvodnike, a Mike Luckovich iz lista 'Atlanta Journal-Constitution' za karikaturu.

Po prvi puta od 1997, Odbor za dodjelu Pulitzerovih nagrada nije dodijelio nagradu za dramu. Između tri razmotrena djela – kako je rečeno – niti jedno nije premoćno osvojilo naklonost članova odbora.

XS
SM
MD
LG