Linkovi

Nove promjene u američkoj administraciji?


New York Times piše da je novi predstojnik Ureda predsjednika Busha poručio osoblju da će doći do značajnih promjena u načinu funkcioniranja predsjednikovog ureda, ali i novih kadrovskih rješenja. Ako ima onih koji razmišljaju o odlasku onda je ovo dobro vrijeme za to, poručio je osoblju Joshua Bolten koji je na mjestu predstojnika Ureda predsjednika naslijedio Andrewa Carda.

Kako piše New York Times, visoki dužnosnici Bijele kuće mjesecima su umanjivali potrebu provođenja sveobuhvatnije kadrovske promjene u administraciji. Poruka Joshue Boltena, kako se čini, sugerira da je predsjednik Bush ipak došao do zaključka da je potrebno dovođenje novih lica. No još nije jasno koliko će široke i duboke biti promjene te hoće li one rezultirati novim političkim pristupom ili samo drugim licima koja će pokušati popularizirati postojeću politiku.

New York Times navodi da se spekulacije kreću do promjene visokih članova Bushovog kabineta poput ministra obrane Donalda Rumsfelda i ministra financija Johna Snowa. Rumsfeld je prije nekoliko dana dobio javni izraz podrške predsjednika Busha, a ministar Snow ne. Republikanski saveznici Bijele kuće izražavaju zadovoljstvo naznakama da će doći do promjena u administraciji, a zadovoljni su i načinom na koji je to objavljeno, na tiskovnoj konferenciji Bijele kuće.

Novinari su pitali glasnogovornika Bijele kuće Scotta McClellana hoće li on otići. Nakon što je rekao da je on ne običava govoriti o svojim osobnim pitanjima dodao je da su dvije godine provedene na mjestu glasnogovornika dugačko vrijeme i da je on toga itekako svjestan.

Christian Science Monitor piše da je povjerenje Amerikanaca u stanje ekonomije nešto palo, ali potrošnja građana - kategorija koja čini 70 posto američkih ekonomskih aktivnosti – i dalje je na znatnoj razini. Stručnjaci ipak očekuju postupno usporavanje potrošnje, a tome bi najviše trebala pridonijeti rastuća cijena benzina. Sljedeća važna kategorija u tom smislu jesu veće kamatne stope na kredite. Dakle, do kraja ove godine u američkim kućanstvima više bi novca trebalo odlaziti na servisiranje dugova, a manje na potrošnju.

XS
SM
MD
LG