Linkovi

San Francisco obilježava stotu godišnjicu razornog potresa


San Francisco jedan od najslikovitijih povijesnih gradova u Sjedinjenim Državama obilježava stotu godišnjicu razornog potresa.

18. travnja u 5:12 sati ujutro 1906-te San Francisco je pogodio potres snage 7,9 stupnjeva koji je uništio veći dio grada. Veliki požar koji je trajao tri dana nakon potresa uništio je ono što je ostalo. Od 400 tisuća stanovnika grada živote je izgubilo njih više od tri tisuće, 225 tisuća ostalo je bez krova nad glavom.

Danas grad obilježava razorni potres s misom, a i postavljena je spomen-izložba obnovljenih fotografija snimljenih nakon potresa. Fotografi su zabilježili dopremu materijala vlakom koji se do porušenih kuća razvozio konjskom zapregom. San Francisco je za kratko vrijem bio obnovljen, tako da je već devet godina kasnije bio domaćin Svjetske izložbe.

Grandioznost njegove gradske vijećnice, s najvišom kupolom u Sjedinjenim Državama spomenik je njegovom nepokolebljivom duhu. Vijećnica je također jedna od zgrada koje su u gradu najbolje zaštićene od potresa, no sam grad nije ni blizu sigurnosti od potresa. Prema izvješću američkih geologa vjerojatnost razornog potresa u San Franciscu snage 6,7 stupnjeva ili jačeg do godine 2032 je preko 62 posto.

Pomak u tektonskom rascjepu San Andreas, jedanom od osam velikih rascjepa koji prolaze kroz područje San Francisca prouzrokovao je potres 1906. godine. Očekuje se da će do sljedećeg velikog potresa doći u rascjepu Hayward, koji se proteže uzduž istočne strane zaljeva San Francisco i kroz mjesta Oakland i Berkeley, te je vidljiv s površine.

Stanovnici San Francisca se pripremaju za sljedeći veliki potres, a sljedećih nekoliko dana San Francisco će, obilježavajući stogodišnjicu prethodnog, ponajviše slaviti ustrajanost i ponovo rođenje svojeg grada.

XS
SM
MD
LG