Linkovi

New York: od bespuća neuljudnosti do uzora dobrog ponašanja


"New York Times" se osvrće na vlastiti grad i to s priličnom nevjericom. Naime, kako izgleda, grad, koji ostatak Amerike – s dobrim razlozima – smatra najneuljudnijim u zemlji, po svemu sudeći postaje uzor ostalim gradovima u zakonodavnoj borbi protiv neuljudnosti!

Od strogih kazni za sportske navijače – poznate po bacanju stvari i pljuvanju na protivničke igrače -, za vlasnike automobilskih alarma koji bude čitava susjedstva, pa do najnovije kazne od 50 dolara za one koji stavljaju u podzemnoj željeznici noge na prazne stolice ispred sebe, New York postaje primjer grada koji se ozbiljno uhvatio u koštac s vlastitom neuljudnošću, pa i nepristojnošću.

Chicago, San Francisco i Los Angeles samo su neki od gradova koji slijede primjer New Yorka u uvođenju propisa protiv neuviđavnih vlasnika mobilnih telefona, protiv prostaštva na sportskim terenima, pa i protiv graffitija. U ovom posljednjem, od siječnja su po prvi puta vlasnici zgrada odgovorni za čišćenje graffitija koje išaraju vandali.

No, kako piše "Times", neuljudnost se neće uspjeti iskorijeniti samo propisima; trebat će mnogo više rada na promjeni samih građana da bi se dočekalo da se oni počnu dizati sa svojih sjedala i ponude ih trudnicama u javnom prijevozu, da se ne ubacuju 'preko reda', te da se nauče izvinuti prolaznicima za guranje, zabijanje laktova u rebra i slične iskaze manjkavog dobrog ponašanja.

XS
SM
MD
LG