Linkovi

WP: 'Je li Isus uskrsnuo? Doslovno shvaćanje uskrsnuća postaje sve raširenije'


"Washington Post" piše da doslovno shvaćanje uskrsnuća Isusa Krista pridobija sve više sljedbenika u zemlji koja je šezdesetih godina prošlog stoljeća kršćanske obrede počela gledati kroz primarno metaforičke oči. Tada, podsjeća ovaj list, mladi su potakli preispitivanje usvojenih stavova 'establishmenta', što se osjetilo u desetljećima koja su uslijedila.

No, kako pokazuju ankete u zadnja dva desetljeća, a potvrđuju i teolozi i svećenici, broj onih koji se vraćaju starim stajalištima postojano raste. Recimo, jedno je ispitivanje 2000. godine pokazalo da se više od polovice Amerikanaca ne slaže s tvrdnjom 'nakon što je bio razapet i umro, Isus Krist se nije vratio u život fizički'. Tri godine kasnije, jedno drugo ispitivanje je ustanovilo da 96 posto Amerikanaca vjeruje u Kristovo uskrsnuće, a da je 63 posto 'apsolutno sigurno' da se on fizički uzdigao iz mrtvih.

Kako piše washingtonski dnevnik, vjerojatno su veliku ulogu u oživljavanju tradicionalnog pogleda na događaje od prije dvije tisuće godina odigrale i neke knjige, izašle iz pera uglednih autora, koje su zagovarale i argumentima dokazivale vjerojatnost fizičkog uskrsnuća Isusa. Dvije od najpoznatijih – prodane u više od 4 milijuna primjeraka – napisao je bivši urednik lista Chicago Tribune, Lee Strobel, koji je bio ateist, a potom postao evangelički pastor.

XS
SM
MD
LG