Linkovi

'Assignment: Croatia' - novinar John Goddard planira napisati dalmatinsku kuharicu


Zanimanje za Hrvatsku, potaknuto u Americi prosle godine, nastavlja se i ove. Za jednog mladog pisca iz St. Louisa, Johna Goddarda, upravo je zapoceo njegov “Assignment: Croatia.” O tom zanimljivom projektu, s Johnom Goddardom, pred njegov odlazak u Hrvatsku, ovog vikenda, razgovarala Jagoda Bush....

John Goddard, trideset i nesto godina, covjek je vjest mnogim poslovima – glazbenik (pjevac, gitarist... rock, punk, eksperimentalna i klasicna glazba), pisac (uzor mu je i izvor inspiracije beatnik William S. Burroughs, rodom takodjer iz St. Louisa), slobodni novinar, autor niza clanaka, na razne teme, za lokalni dnevnik Riverfront Times i alternativne tjednike i mjesecnike pop-kulture, i – kuhar, sa 17 godina iskustva!

Njegov najnoviji projekt nosi radni naslov ADRIA: A Journey to the Heart and Soul of Dalmatian Cuisine, Putovanje do srca i duse dalmatinske kuhinje. “Kulinarska odiseja,” kako John Goddard kaze, “i kulturna studija, sastavljena od elemenata narativa, foto-zapisa, gastro-filozofije i recepata.

“Volim slobodu djelovanja,” kaze John, “da mogu pronalaziti stvari koje su meni od interesa, da mogu sam razvijati svoje ideje i misljenja i onda ih prenositi drugim ljudima. Ideja za ovaj projekt, za odlazak i dugi boravak u Hrvatskoj i pisanje neke vrste gastro-putopisa, rezultat je, dobrim dijelom, mojeg druzenja s mnogim Hrvatima, i Bosancima, iz novije doseljenicke zajednice St. Louisa, a dijelom i moje vrlo zrele zelje da potpuno i temeljito promijenim okruzje.”

“Tijekom vremena, ta je moja ideja jednostavno sazrela do zakljucka....dobro, onda Hrvatska, idem u Hrvatsku, putovat cu niz obalu i otkrivati hranu, nacin na koji se ona priprema, tradicionalni, dalmatinski nacin pripremanja i kuhanja, saznati i sto je moguce vise o lokalnim vinima, i usput uciti jezik, upoznavati ljude, nacin zivota, kulturu, mjesta i pisati knjigu na temu dalmatinskog kulinarskog krajolika, knjigu o mojim iskustvima i zapazanjima uz, nadam se, obilje, vrijednih recepata.”

Hrvatski jezik John vec prilicno dobro govori, a preko svog websitea – www.johnjgoddard.com - uspostavio je vezu s mnogim Hrvatima diljem svijeta, stvorio siroku mrezu, da ih tako nazovemo, “vanjskih suradnika,” od Juzne Amerike i Australije do Hrvatske i Amerikanaca hrvatskog porijekla. John u Hrvatskoj nije prije bio, svijestan je cinjenice da ulazi u nesto, za njega, potpuno nepoznato, i u smislu zemlje i u smislu vlastitog projekta, ali ne krije i ogromno uzbudjenje, ima, kaze, vrlo optimisticna ocekivanja...

“Ocekujem tople i srdacne ljude...moja dosadasnja iskustva s Hrvatima i Amerikancima hrvatskog porijekla, otkako sam poceo pripreme za moj projekt, bila su vrlo dobra, vrlo pozitivna. Veselim se jednom dugom, toplom ljetu, ali bez one teske vlage koju St. Louis sa Mississippija dobija, a narocito se veselim svijezoj, prirodnoj, zdravoj hrani i jednostavnijem, ciscem i sporijem nacinu zivota.”

U drustvu fotografa, John kani krenuti iz Poreca, zaustaviti se u Sibeniku, Trogiru, a onda se “ulogoriti” u Orebicu i odande odlaziti u Dubrovnik, na Hvar, Korculu, i do svih mjesta i otoka izmedju.

Svijestan je da je njegova multidimenzionalna knjiga vrlo ambiciozan projekt, ali i odlucan u tome da ona bude gotova do kraja godine, da do prosinca bude i tiskana. Bude li srece i prilike, zelio bi, nakon Dalmacije, svoj “Zadatak: Hrvatska” i prosiriti na Istru i Primorje kao i na unutrasnjost zemlje. Zelja Johna Goddarda je, zapravo, da u Hrvatskoj ostane na neodredjeno vrijeme.

Za sada, svoj projekt ADRIA: Putovanje do srca i duse dalmatinske kuhinje John Goddard uglavnom sam financira. Pozdravlja, naravno, svakog moguceg sponzora, a u sali dodaje – mozda bih, sa svojim dugogodisnjim iskustvom kuhanja po talijanskim, francuskim, meksickim, grckim, indijskim restoranima St. Louisa, mogao put malo financirati i vlastitim usputnim “kuharskim nastupima!”

XS
SM
MD
LG