Linkovi

Rast vrijednosti zlata


Cijene zlata i srebra dostižu sve veće razine, zahvaljujući rastućim cijenama goriva, što - neki analitičari objašnjavaju - dovodi do sve veće zabrinutosti oko inflacije.

Kroz povijest, zlato je bilo stndard po kome se mjerilo bogatstvo. U vrijeme financijske nestabilnosti, mnogi vjeruju da nema ništa sigurnije od zlata. Mike Martinez, novinar Associate Press Business kaže.

"Kada Središnja banka povećava kamatne stope kao što je to slučaj, i to se odražava na kamatne stope u cijeloj zemlji, zlato postaje vrlo primamljiva alternativa, i ulagači žele uložiti nešto novca u stabilnu robu."

No za one koji ovise o plemenitim metalima kao izvoru prihoda, kupnja tih materijala postaje sve teža. Umjetnica iz savezne države Virginia, Susan Sanders je strastvena prema takvim metalima. Ona već 32 godine izradjuje nakit od zlata i srebra.

"Čak i u grubom obliku, ti su metali predivni. Takodjer, dosta su teski, i imate osjećaj da držite nešto od velike važnosti."

I dok se zlato trguje za 600 dolara po finoj unci, a cijena srebra je za 83 posto viša nego je bila prije godinu dana, njena investicija je značajna. Mada znatno povećanje cijena ovih metala nije smanjilo njenu ljubav prema onome što radi, Susan kaže da je njena kreativnost znatno ograničena.

"Nakit koji izradjujem je često velik, i investicija u svaki pojedini komad nakita je često više nego si mogu priuštiti."

Tržišni analitičari kažu da će potražnja za ovim metalima samo od strane proizvodjača nakita premašiti ponudu za 40 posto u iduće tri godine. Mike Martinez kaže da je to opasna kombinacija vrlo oskudne ponude i straha od inflacije.

"K tome još imamo i visoke cjene goriva koje su skoro dostigle 68 dolara po berelu. To će pridonjeti povećanom strahu od inflacije."

Ulagači su se tradicionalno okretali zlatu kao zaštiti od inflacije. No prodavači nakita upozoravaju potrošače da ne gledaju na svoj sitni zlatni i srebrni nakit kao na investiciju ukoliko ne namjeravaju da ih prodaju. Sanders kaže da većina njenih kupaca zadržavaju kupljeni nakit cijeli život.

XS
SM
MD
LG