Linkovi

Rast prodaje automobila u Europi


Prodaja automobila u Europi porasla je u prvom tromjesječju ove godine za više od tri posto u odnosu na kraj 2005. godine. Istodobno, prodaja u prva tri mjeseca 2006. godine veća je za četiri posto u odnosu na isto razdoblje lani. Udruga europskih proizvođača automobila objavila je danas da je od siječnja do ožujka prodano četiri milijuna i 130 tisuća vozila. Prvi po prodaji je njemački Volkswagen, drugi je Fiat dok francuski Renault i Ford bilježe pad prodaje.

Američki Ford je objavio da zatvara dvije tvornice u St.Paulu, u saveznoj državi Minnesotti, te u Norfolku u Virginiji. Zatvaranje ovih tvornica dio je Fordovog plana restrukturiranja koji uključuje smanjenje radne snage za 29 posto. Kompanija je objavila da će tvornice, koje rade još od 1925. godine, biti zatvorene 2008.

Ford koji je treći najveći proizvođač automobila na svijetu objavio je u siječnju da će otpustiti između 25 i 30 tisuća radnika te da će zatvoriti 14 tvornica u roku od sljedećih šest godina. Gubici Forda na sjeverno-američkom tržištu prošle su se godine popeli na milijardu i 600 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG