Linkovi

'Venus Express' u orbiti i spreman za istraživanje prve planetne susjede


Letjelica 'Venus Express' počela je orbitirati oko svog cilja, planeta Venere, objavili su kontrolori misije Europske svemirske agencije, u Darmstadtu. Uključivanjem glavnog motora na 50 minuta, letjelica je bila dovoljno usporena da bi ju uhvatila gravitacija Venere. Iz orbite, 'Venus Express' će proučavati strukturu, kemizam i dinamiku otrovne atmosfere Venere, planeta Sunčevog sustava koji je najbliži Zemlji i može pružiti odgovore na pitanja relevantna za naš planet.

Među tim pitanjima je i ono zašto je planet jednake mase i gustoće kao Zemlja, s jednakom stjenovitom jezgrom, nastao otprilike u isto vrijeme, završio s 90 puta gušćom atmosferom, prepunom oblaka sumporne kiseline. Venerina atmosfera gotovo je u potpunosti sačinjena od ugljičnog dioksida i vrlo malo vodene pare.

Od ključne važnosti će biti proučavanje jakog 'stakleničkog' efekta na Veneri – odnosno načina na koji ugljični dioksid 'grabi' toplinu Sunca – kao i stalnih uraganskih vjetrova, koji kruže oko planeta, visoko u atomosferi. Zbog 'stakleničkog' efekta, Venera ima najvrućiju površinu od ijednog planeta – oko 464 celzijevih stupnjeva.

Posljednju misiju na Veneru izvela je NASA-ina letjelica 'Magellan', lansirana 1989. godine. Ona je obavila više od 15 tisuća orbita oko Venere u razdoblju od 1990. do 1994. godine. Koristeći radar, 'Magellan' je kartografirao gotovo čitavu površinu planeta, razotkrivši strmoglavo visoke vulkane, divovske raskoline, kao i kratere oštrih rubova.

XS
SM
MD
LG