Linkovi

Prosvjedi protiv pooštrenja imigracijskih propisa održani u više od stotinu gradova


Diljem Sjedinjenih Država održane su manifestacije na kojima se traže veća prava za više od 11 milijuna ilegalnih useljenika, mahom državljana Meksika i drugih južnoameričkih zemalja.

Manifestacije su se održale u više od stotinu gradova. Prekjučer je velik prosvjed održan u Dallasu u Teksasu, gdje je bilo nazočno oko 350 tisuća ljudi.

Prosvjeduje se protiv zakonskog prijedloga reforme useljeničkog sustava koji je 'prošao' u Zastupničkom domu Kongresa, prema kojem bi ilegalni useljenici bili kategorizirani kao počinitelji krivičnog djela, te bi im prijetila deportacija u domovinu.

Ovaj prijedlog također predviđa i bolje osiguranje državne granice te visoke novčane kazne za tvrtke koje upošljavaju ilegalne useljenike. Kritičari ovog zakona tvrde da on nepravedno kažnjava ljude južnoameričkog podrijetla koji dolaze u Sjedinjene Države kako bi pronašli bolji posao. Organizacije koje promiču prava useljenika traže da se ilegalnim useljenicima zakonski zajamči postupno stjecanje legalnog statusa te – konačno – američko državljanstvo.

Predsjednik George Bush rekao je da su manifestacije povodom reforme imigracijskog sustava 'dobrodošla stvar', te da one pokazuju da građani o ovoj temi imaju snažno izraženo mišljenje.

'Javni je prosvjed ključni način na kojem ljudi u slobodnom društvu izražavaju svoje mišljenje' – rekao je predsjednik. On je također rekao da javnost treba iskazati suosjećanje i solidarnost u raspri o reformi imigracijskog sustava, jer je – kako je rekao – 'Amerika nacija imigranata.'

Predsjednik je ponovio da se vlada zalaže za osnivanje programa za gostujuće radnike, putem kojeg bi državljani Meksika i drugih latino-američkih zemalja legalno ulazili u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG