Linkovi

Mladi časnici ubrzano napuštaju američku vojsku


New York Times u naslovu javlja da sve veći broj mladih časnika napušta američke oružane snage. Mladi časnici kopnenih snaga, uključujući sve veći broj kapetana, odlaze čim ispune svoje obveze, a takvo pražnjenje vojnih redova uzbunilo je više časnike, navodi dnevnik iz New Yorka. Prošle godine, više od jedne trećine časnika koji su završili školovanje u akademiji West Point 2000. godine, napustilo je aktivni sastav čim su to mogli, nakon okončanje petogodišnje vojne obveze.

Mladi časnici napuštaju oružane snage iz više razloga. Jedan razlog jest često rotiranje i razmještanje u Irak ili Afganistan što se održava na kvalitetu života, a drugi su unosne ponude iz privatog sektora. No taj problem ne postoji samo kod aktivnog vojnog sastava. New York Times piše da se sličan trend bilježi i kod časnika prričuvnog sastava. Kako bi zadržala časnike u svojim redovima američka kopnena vojska ove je godine ponudila dodatne inicijative uključujući financiranje magisterija ukoliko ostanu tri godine duže u aktivnom sastavu. Izgleda da ta i slične inicijative daju rezultata. Prema podacima New York Timesa, ovog proljeća u vojsci će aktivno početi služiti 3,420 mladih časnika, a od tog broja oko jedne trećine njih, točnije 1,124 pristalo je služiti dodatne tri godine.

Washington Post javlja da američka vojska provodi propagandnu kampanju kojom se želi naglasiti uloga vođe al-Qaide u Iraku, Abu Musaba al-Zarqawija. Iz dokumenata u čiji je posjed došao washingtonski dnevnik očito je da američka kampanja ima za cilj okretanje Iračana protiv Abu Musaba al-Zarqawija igrajući na kartu njihovih negativnih mišljenja prema stranicma. Zarqawi je jordanski državljanin. Američke vlasti tvrde da je kampanja uspješna jer su plemenski irački pobunjenici u nekim područjima već napali Zarqawijeve lojaliste. Neki obavještajni časnici tvrde da je američka kampanja dovela do toga da se prenaglasi Zarqawijeva važnost no to ne brine američke vojne krugove. Oni, naime, procjenjuju da Zarqawi i vjerski ekstremisti ne predstavljaju dugoročnu opasnost u Iraku koliko ostaci bivšeg režima i njihove pristaše, piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG