Linkovi

I republikanci žele znati pozadinu dostavljanja povjerljivih informacija o Iraku medijima


Vodeći čelnici republikanaca u Kongresu kažu da predsjednik Bush i dopredsjednik Cheney trebaju otvoreno reći Amerikancima kakva je bila njihova uloga u curenju obavještajnih informacija o Iraku medijima.

Navedeni poziv uputio je republikanski senator Arlen Specter, predsjednik senatskog Odbora za pravosuđe. U intervjuu za televizijsku mrežu Fox on je upitan o informaciji da je predsjednik Bush, u sklopu napora da se diskreditiraju kritičari rata u Iraku, odobrio dostavljanje povjerljivih informacija medijima.

"Moramo do temelja istražiti što se dogodilo kako bi svoj sud o tome donijeli sami američki građani."

Podsjetimo, prošlog tjedna je objavljeno da je bivši predstojnik Ureda dopredsjednika Cheneya, Lewis Libby, u svjedočenju pred velikom porotom, izjavio da je predsjednik odobrio da se 2003. godine novinarima dostave tajne obavještajne informacije o Iraku. Libby tvrdi da mu je takvo odobrenje prenio dopredsjednik Cheney.

Senator Specter kaže da prema američkom zakonu, predsjednik ima ovlasti da deklasificira obavještajne informacije. Prema Spectorovom mišljenju, nije dvojbena legalnost tog poteza već motiv. Bijela kuća odbacuje sugestije da je predsjednik Bush neke tajne materijale namjerno učinio dostupnima javnosti iz političkih interesa. Među brojnim kritičarima koji su i dalje skeptični nalazi se demokratski senator i bivši predsjednički kandidat John Kerry.

"Ove informacije nisu deklasificirane kako bi se Amerikanci doznali nešto novo. To je učinjeno kako bi oni bili zavarani."

Libbyevo svjedočenje postalo je dostupno javnosti u sklopu istrage kojom se pokušava utvrditi tko je u Bijeloj kući otkrio identitet bivše tajne agentice CIA-e Valerie Plame. Libby je optužen da je u istrazi ovog slučaja lagao istražiteljima.

Suprug Valerie Plame, bivši ambasador Joseph Wilson, drži da je Bijela kuća namjerno otkrila identitet njegove supruge medijima kako bi mu se osvetila za javno kritiziranje prijeratnih procjena iračkih programa oružja masovnog uništavanja.

XS
SM
MD
LG