Linkovi

Willie Nelson nikad bolji nego kada pjeva country, kao na svom najnovijem 'You Don’t Know Me: The Songs of Cindy Walker'


Legenda countryja Willie Nelson iskusavao se zadnjih godina u nekim drugim zanrovima, svjesno i zeljno napustao okvire countryja, s vise ili manje uspjeha. Proslogodisnji album 'Countryman', reggae kolekcija, nije bas sjajno prosao ni kod publike ni kod kriticara. Svojim najnovijim albumom Nelson se vraca countryju i, sudeci po prvim kritikama, to bi mogao biti jedan od najboljih albuma u karijeri tog 72-godisnjeg kauboja.

Albumom 'You Don’t Know Me: Songs of Cindy Walker', Willie Nelson se opet nasao na dobro poznatom terenu, potpuno u svom elementu, u najciscem mogucem countryju. Album je tako i zamisljen – da jedna legenda countryja oda postu drugoj, obje su iz Texasa.

Ime Cindy Walker mnogima, istina, nije poznato, ali ta Teksasanka koja je, u dobi od 87 godina, umrla 23. ozujka, samo devet dana nakon objavljivanja Nelsonovog albuma, uvrstena je u Country Hall of Fame 1997. godine, bila jedna od najplodnijih skladateljica u cijeloj povijesti countryja, sa citavim nizom hitova poput naslovne Nelsonovog albuma. Bila je hit za Eddyja Arnolda, 1956. godine, Rayja Charlesa 1962, Mickeyja Gilleyja 1981, a Ray Charles ju je ponovno snimio, u duetu s Norah Jones, za svoj bestseller Genius Loves Company, 2004. godine. 'You Don’t Know Me' ce sasvim sigurno biti i hit za Willieja Nelsona.

Svoj prvi veliki uspjeh Cindy Walker je ostvarila jos 1941. godine, kad je njenu pjesmu Lone Star Trail snimio Bing Crosby. Iste godine, jedan drugi Teksasanin – Bob Wills - majstor country-jazz hibrida zvanog western-swing, sa svojim bendom Texas Playboys snima cetiri njene pjesme. U razdoblju od 1942. do 1944. godine, Bob Wills ce snimiti cak 39 pjesama Cindy Walker, a njemu ce se kasnije pridruziti i mnogi drugi, medju njima Merle Haggard, Ernest Tubb, George Jones .... ali i mnogi izvan countryja – Elvis Presley, Roy Orbison, Ray Charles, Henry Mancini.

Willie Nelson je davno jos rekao da zeli snimiti album s pjesmama Cindy Walker; sad je, na veliko zadovoljstvo ljubitelja country klasika to i ucinio. Imao je za to nekoliko dobrih razloga – Cindy Walker mu je prakticno bila susjeda, provela gotovo cijeli svoj zivot u teksaskom mjestu Mexia, “samo” 50 milja od njegovog Abbotta. A Bob Wills, s kojim je Cindy Walker tako uspjesno suradjivala, duboko je utjecao na Willieja Nelsona. Neke od najpoznatijih koje je Cindy napisala za Boba Willsa nasle su se, prirodno, i medju 13 skladbi na albumu Willieja Nelsona. A uz vodece session-glazbenike Nashvillea jos i dva clana originalnih Texas Playboysa – guslac Johnnyja Gimble i legendarni Buddy Emmons, na steel-gitari. Jos jedan dobar razlog koji je Willie Nelson imao za snimanje ovog albuma – Willie cijeni dobro napisanu pjesmu, a to i jest ono sto dobijamo u svakoj koju je Cindy Walker napisala. I vise je no ocito da Willie u njima u potpunosti uziva!

I sam jedan od najplodnijih skladatelja i pisaca, jedan od najosebujnijih vokalista i jedan od najneumornijih zabavljaca, Willie Nelson je “postao nesto poput nacionalnog spomenika,” pise Will Hermes, kriticar Washington Posta. Medju njegovim prijateljima nasli su se i predsjednici Sjedinjenih Drzava, - Willie je navodno pusio marijuanu i na krovu Bijele kuce kao uostalom i na tolikim drugim mjestima -, utemeljio je Farm Aid da bi pomogao farmerima i njihovim obiteljima, nedavno je osnovao i vlastitu kompaniju za proizvodnju biodiesel goriva. Snimio je bezbroj albuma, bilo je medju njima i onih losijeg kvaliteta.

Ova je godina vrlo dobra za Nelsona – uz uobicajenu beskrajnu koncertnu turneju i kampanju koju je poceo za prikupljanje pomoci zrtvama uragana Katrina, Nelson je privukao paznju medija svojom snimkom skladbe Neda Sublettea za film Brokeback Mountain, skladbe pod naslovom 'Kauboji cesto tajno vole jedan drugoga', a sad je izdao i album koji kriticari vec zovu “kvintesencijom Willieja Nelsona.” Jer materijal Cindy Walker najblizi je njegovim korijenima – spoju Texas countryja, bluesa i jazza, balada i veselih, nestasnih saloon-klasika poput Bubbles in My Beer, prve s njegovog albuma.

Producent Nelsonovog albuma 'You Don’t Know Me: Songs of Cindy Walker' nesvilski je veteran Fred Foster koji je radio sa zvijezdama poput Royja Orbisona, Dolly Parton i Krisa Kristoffersona.

XS
SM
MD
LG