Linkovi

Hrvatski dani na Hillu 2006.


Hrvatsko-američka udruga, organizacija američkih Hrvata lobira u Washingtonu, kod američke administracije za hrvatske interese u sklopu redovitih Hrvatskih dana na Capitol Hillu, koji se održavaju svake godine. Informacije iz prve ruke o temama i zaključcima dobili smo od člana Glavnog odbora te udruge Jerka Šumere.

JŠ: Tri smo stvari poentirali – položaj Hrvata u BiH, koji nije dobar, zatim o optužbi protiv generala Ante Gotovine, odnosno o obrani časti Domovinskog rata i hrvatskih časnika. Treća tema je integracijski proces Hrvatske u Europsku Uniju i NATO savez. U prvom planu je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Rekli smo – ako stvarno hoćete mir i stabilizaciju na tom prostoru treba se uvažiti, tako ću reći, hrvatski entitet na tim prostorima. Iskreno govoreći Hrvati su na prostorima BiH, po svemu sudeći - marginalizirani. Ukoliko se stvari žele riješiti na zadovoljstvo sva tri naroda, kao i na zadovoljstvo međunarodne zajednice, onda treba uključiti i Hrvate u taj proces jednakosti.

GA: Zalaže li se to Hrvatsko-američka udruga za uvođenje trećeg entiteta u BiH?

: Ne baš u tom smislu. Ako hoćemo jedinstvenu BiH onda uvažimo sva tri entiteta ili sva tri ukinimo. Ja sam spomenuo na razgovoru s ljudima iz američke Nacionalne sigurnosti da, ako nećemo razgovarati o entitetima, onda idemo razgovarati o kantonizaciji BiH. Mislim da bi to bilo najpravednije rješenje, jer trebamo uvažiti situaciju na terenu, zadovoljiti sve segmente na nižoj razini. Drugim riječima, kantonizacija BiH bila bi najprikladnije rješenje u ovom trenutku.

GA: Možete li pojasniti – zalaže li se Hrvatsko-američka udruga za ukidanje sadašnja dva entiteta i kantonizaciju BiH?

: Apsolutno…ako, već neće uvažiti Hrvate u tom procesu stvaranja entiteta…

GA: Taj se stav podudara sa stavom katoličkih biskupa u BiH, zar ne?

: Tako je…mislim da je njihovo rješenje u skladu s našim razmišljanjima.

GA: Imate li ikakve povratne informacije od vaših američkih sugovornika?

: Oni su rekli da će se ustavne promjene u BiH raditi u dvije faze. Prva faza će biti jačanje centralizirane državne vlasti, jer je postojeća administracija s dva entiteta vrlo komplicirana i financijski vrlo zahtjevna. Dakle, hoće se ojačati ta središnja vlast na višoj razini, a u drugoj fazi ustavnih promjena ići će na lokalnu razinu, županijskih vlasti…

GA: Jesu li Amerikanci govorili o tome da bi se eventualno, u drugoj fazi ustavnih promjena, moglo razgovarati o ukidanju postojeća dva entiteta?

: Po svemu sudeći, ako će jačati središnju vlast i ići na drugu fazu kantonizacije…Nije doslovce rečeno, ali kroz razgovor se može zaključiti da Sjedinjene Države, možda, razmišljaju u tom smislu, odnosno kontekstu…da se ukinu sadašnja dva entiteta.

XS
SM
MD
LG