Linkovi

Jazz posveta Marvinu Gayu


Prošle su 22 godine od smrti Marvin Gayea, no pjevač čuven po skladbama poput “I heard it through the grapevine” i “What's going on” nije zaboravljen. Doug Levine pripremio je prilog o najnovijem uratku jazzista Jasona Milesa, još jednog u dugom nizu glazbenika koji su se odlučili na odavanje počasti legendarnom izvođaču.

Priča o Marvinu Gayeu ima sve prije nego li sretan završetak. Prvog travnja 1984. godine, usred razdoblja njegove glazbene reafirmacije, Gayea je tijekom svađe ubio njegov otac. Marvin je imao 44 godine, ranije te godine dobio je nagradu Grammy za svoju hit pjesmu “Sexual Healing” s istomenog albuma koji se prodao u preko dva milijuna primjeraka. Nastupi na ceremonji Grammya, te na 25-toj obljetnici Motown-a zapečatile su njegov glazbeni povratak. Svoj zadnju koncertnu turneju Marvin Gaye je završio u kolovozu 1983.

Jason Miles, klavijaturist – još u 1970-tim član njujorške jazz-rock glazbene scene,u međuvremenu je radio s nekom od vrhunskih imena jazza, i rhythm and bluesa, te objavio nekoliko uspješnih samostalnih albuma. Već od prije iskusan u tzv. počasnim albumima ideju za snimanje ovog u čast Marvin Gayeu dobio je čuvši izvebe njegovih pjesama u nekom restoranu. Jason Miles Gayea naziva jednim od najutjecajnjih umjetnika našeg doba. Za kratko vrijeme Miles je okupio sastav prominentnih pjevača i glazbenika među kojima je i pjevački veteran Bobby Caldwell te snimio album pod nazivom: “Whats going on: Songs of Marvin Gaye”.

U izvedbi nekih od najpopularnijih Gayeovih skladbi sudjelovali su I trubač Herb Alpert, saksofonist Jay Beckenstein, basist Marcus Miller, te na naslovnoj skladbi “What's going on” nadolazeća nada soul glazbe – pjevač Mike Mattison.

XS
SM
MD
LG