Linkovi

Nikotin blokira kemoterapiju


Nikotin može spriječiti kemoterapijske lijekove u uništavanju stanica raka pluća, nalaz je novog istraživanja čiji su rezultati objavljeni u novom broju lista Nacionalne akademije znanosti. Istraživanje pokazuje da čak i kod ljudi koji su prekinuli s pušenjem, ali koriste nikotinske flastere ili nikotinske gume za žvakanje kemoterapijski lijekovi ne daju rezultata.

Stručnjaci kažu da među oboljelima od raka pluća koji se podvrgavaju kemoterapiji, pušači bilježe puno manji učinak lijekova nego nepušači. Isto vrijedi i za pacijente koji su se ostavili pušenja, ali koriste nikotinske flastere i žvakače gume.

Premda sam nikotin ne izaziva rak stručnjaci u Centru za istraživanje raka H. Lee Moffitt u Tampi, na Floridi, kažu da sastojci koji izazivaju ovisnost – kako izgleda – potiču rast tumora. Znanstvenici predvođeni Piyaliom Dasguptom otkrili su da nikotin stimulira molekule koje od kemoterapije štite stanice oboljele od raka. "Nikotin im omogućava da prežive. Da nije bilo nikotina stvari bi se razvijale bolje, znatno bolje. No budući da pušite i nikotin je u vašem sustavu onda se pozitivni efekti kemoterapije negiraju" - kaže Piyalio Dasgupta.

Znanstvenici dodaju da istraživanje može imati posljedice po ljude koji se pokušavaju ostaviti pušenja nakon što im je dijagnosticiran rak pluća. Dasgupta kaže da nikotin u flastrima ili nikotinskim gumama za žvakanje možda pomaže pušačima da se odviknu od pušenja, ali i da može umanjiti učinkovitost kemoterapijskih lijekova. U dimu cigarete osim nikotina ima još nekih 400 sastojaka, a Dasgupta kaže da će ona i njezine kolege pokušati otkriti kako ti sastojci djeluju na kemoterapijske lijekove. Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjem sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka.

XS
SM
MD
LG